Dolar 35,4545
Euro 36,4779
Altın 3.062,20
BİST 9.739,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas 8°C
Çok Bulutlu
Sivas
8°C
Çok Bulutlu
Çar 5°C
Per 3°C
Cum 2°C
Cts 4°C

Bakan Kacır’ın Duyurusu: Sivas’taki Kapasiteyi 11’e Yükselttik!

Bakan Kacır, Sivas’taki kapasite artışını duyurdu: Bölgedeki kapasite 11’e yükseltildi. Bu önemli gelişme, Sivas’ın ekonomik büyümesine katkı sağlayacak yenilikçi projelerin önünü açıyor.

Bakan Kacır’ın Duyurusu: Sivas’taki Kapasiteyi 11’e Yükselttik!
15 Ocak 2025 16:27
5
A+
A-

Tören ve Yeni Merkezler

Türk-Alman Üniversitesi Uluslararası Yüzey Araştırmaları ve İnovasyon Merkezi ile Dijital Dönüşüm Mükemmeliyet Merkezi’nin açılış töreni, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır’ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Destek Programları

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, törendeki konuşmasında, İstanbul Kalkınma Ajansının destekleriyle hayata geçirilen iki merkezin açılışı vesilesiyle toplam 550 milyon lira bütçeli İkiz Dönüşüm, Yapay Zeka Teknolojileri ve Kurumsal Şirketler ile Startuplar Arası İşbirliklerini Güçlendirme Mali Destek programlarının müjdesini verdi.

Kacır, “İkiz dönüşüm Mali Destek Programı ile ikiz dönüşüm konularında hizmetler sunacak sürdürülebilir ara yüz yapıları için 200 milyon lira İSTKA eliyle destek sağlayacağız. Yapay Zeka Teknolojileri Mali Destek Programı’yla İstanbul’un yapay zeka alanındaki inovasyon kapasitesini büyütecek projeler için 200 milyon lira destek vereceğiz. 150 milyon lira destek bütçesine sahip Kurumsal Şirketler ile Startuplar Arası İşbirliklerini Güçlendirme Mali Destek Programı’nda odağımız, girişimcilik ekosistemi paydaşlarının yerel ve küresel bağlantılarının güçlendirilmesidir.” diye konuştu.

İstanbul’un Geleceği

Gelecek dönemde İstanbul’un küresel araştırma, inovasyon ve girişimcilik üssü konumunu güçlendirecek yeni projeleri İstanbul Kalkınma Ajansının (İSTKA) desteklemeye devam edeceğine vurgu yapan Kacır, teknoloji ve inovasyonda yaşanan hızlı değişimin etkisinin, ülke ekonomilerini ve sosyal dinamikleri doğrudan etkilediğini söyledi.

Bilim ve Teknoloji Yatırımları

Kacır, “Bu değişim süreci, yenilikçi ve rekabetçi yeni bir küresel sistemin inşasına zemin hazırlarken, aynı zamanda bilim ve teknolojinin kalkınmadaki rolünü perçinliyor süreci doğru okuyup değerlendiren, yaşanan değişime uyum sağlayarak yol alan ülkeler güçlü bir avantaj yakalıyor.” diyerek, şunları kaydetti:

“Türkiye olarak biz de bu dönüşüm sürecini tam zamanında yakalayarak fırsata dönüştürüyor, güçlü bilimsel altyapımız, nitelikli insan kaynağımız ve stratejik konumumuz ile küresel rekabette öncü bir rol üstleniyoruz. Bilim ve teknolojinin kalkınmanın temel taşı olduğu bilinciyle hareket ederek, son yıllarda eğitim ve araştırma altyapımıza önemli yatırımlar yaptık.”

Üniversitelerin Katkısı

Önceleri bilimsel üretim yönünden kısıtlı imkanlara sahip bir ülkeyken sayılarını 22 yılda 76’dan 208’e çıkardığımız üniversitelerimizle bilimsel araştırma ve eğitim kapasitemizi yükselttik. Üniversite sayımızdaki artış, bilimsel bilgi üretme konusundaki yetkinliğimizi de güçlendirdi. Bakınız 22 yıl önce bir yılda üretilen Türkiye kaynaklı bilimsel yayın sayısı yalnızca 9 bin civarındayken, bugün bu sayı 49 bine yaklaştı. Aynı dönemde dünyada en fazla bilimsel yayın üreten ülkeler sıralamasında 22’nci sıradan 14’üncü sıraya yükseldik.

AR-GE ve İnovasyon

Bakan Kacır, bilimsel araştırma kapasitesindeki yükselişin AR-GE ve inovasyon odaklı kalkınmaya üst düzey katkı sağlamasını mümkün kılacak altyapıyı da pek çok gelişmiş ülkeye nazaran daha kapsamlı ve yüksek etkinliğe sahip AR-GE teşvik modeliyle inşa ettiklerine işaret etti.

  • Bugün 105 teknoparkta faaliyet gösteren 11 binden fazla teknoloji girişimi ve firmalarının bünyesinde kurulan, sayıları 1600’ü aşan AR-GE ve tasarım merkezlerinde yenilikçi çalışmalar yürütüldüğünü dile getiren Kacır, “AR-GE harcamalarımızın yıllık 1,2 milyar dolardan 16,1 milyar dolara yükselmesi ve AR-GE personel sayımızın 29 binden 291 bine çıkması inovasyon kapasitemizin nereden nereye geldiğinin göstergesidir.” dedi.

2024 Türkiye’nin Başarıları

2024 Türkiye'nin Başarıları

Kararlılıkla kurguladığımız güçlü altyapı meyvelerini vermeye devam ediyor. Yalnızca 2024’te AR-GE ve inovasyonda gerçekleştirilen atılımlara ve elde edilen kazanımlara birlikte şahit olduk. 5. nesil savaş uçağımız KAAN, ilk uçuşlarını 2024’te gerçekleştirdi.

Kacır, Bayraktar TB3’ün, kısa pistli bir gemiye iniş-kalkış yapmayı başaran ilk insansız hava aracı olarak dünya havacılık tarihine geçtiğini söyledi.

Türkiye’nin ilk jet motorlu eğitim uçağı HÜRJET’in ses hızını aştığını belirten Kacır, “Türkiye’nin ilk kuantum bilgisayarı faaliyete geçti. Büyük veri analizine ve yapay zeka araştırmalarına ivme kazandıracak, 35 bin dizüstü bilgisayar gücündeki süper bilgisayarımız ARF’i geçtiğimiz yıl kullanıma sunduk. Yüzde 80’in üzerinde yerlilikle ürettiğimiz, ilk milli haberleşme uydumuz TÜRKSAT 6A’yı uzaya gönderdik.” şeklinde konuştu.

İlk Astronot ve Uzay Bilimi

Kacır, Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda Türkiye’nin insanlı ilk uzay bilim misyonunu başarıyla gerçekleştirdiğini, Tuva Cihangir Atasever’in ise ilk yörünge altı araştırma uçuşunu tamamladığını kaydetti.

Yeni Başarılar ve Araştırma Merkezleri

“2024 TÜRKİYE’NİN, YENİ BAŞARILARIN ÖNÜNÜ AÇTIĞI BİR YIL OLDU” Geçen yılın aynı zamanda, Türkiye’nin araştırma ve inovasyon kapasitesini daha da geliştirerek yeni başarıların önünü açtıkları bir yıl olduğunu aktaran Kacır, “Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Nanofotonik Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Boğaziçi Üniversitesi Hedefli Tedavi Teknolojileri Merkezi ile birlikte desteklediğimiz ulusal araştırma altyapılarının sayısını 11’e yükselttik.” dedi.

Rekabetçi Sektörler Programı

Kacır, Avrupa Birliği eş finansmanı ile yürüttükleri Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında kompozit malzemelerden gıda test ve analizine, otonom araç geliştirmeden yaşam bilimlerine uzanan 9 araştırma merkezinin açılışını gerçekleştirdiklerini anlattı.

AR-GE ve İnovasyon Ekosistemi

Bakanlık olarak, araştırma altyapılarının gelişimi ve güçlenmesinin mimarı olmaya devam edeceklerini vurgulayan Kacır, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye Yüzyılında AR-GE ve inovasyon ekosistemiyle yükselen bir Türkiye’yi hep birlikte inşa edeceğiz. Günümüz dünyasında yapay zeka, nesnelerin interneti, büyük veri, robotik gibi yenilikçi teknolojiler günlük yaşam pratiklerimize, davranışlarımıza, karar alma mekanizmalarımıza yön veriyor. Bu teknolojileri iş modellerine adapte ederek dijital dönüşümü başarıyla gerçekleştirmek işletmelerin müşterilerine etkin, verimli ve hızlı hizmet sunabilmesinin anahtarı haline geldi. Milli Teknoloji Hamlesi vizyonumuz doğrultusunda, başta dijital dönüşüm olmak üzere 4. Sanayi Devrimi’nin getirdiği yenilikleri küresel ölçekte işletmelerimizin konumlarını güçlendirmesi, rekabetçiliklerini ve verimliliklerini artırmaları için önemli bir unsur olarak görüyoruz. Bakanlık olarak işletmelerimizin dijital dönüşüm süreçlerinde kendimizi iki eksende doğrudan sorumlu kabul ediyoruz. Sanayi Bakanlığı olarak, imalat sanayinin dijital dönüşümüne dönük politikaların güçlendirilmesi ve uygulamaların yaygınlaştırılması, Teknoloji Bakanlığı olarak da dijital dönüşüm teknolojileri ürünlerinin ve hizmetlerinin yerli ve milli olarak geliştirilmesi hassasiyetle odaklandığımız alanlar. Yol haritamızı bu istikamette belirleyerek, destek enstrümanlarımızı sanayicimizin ihtiyaçlarına ve gelişen koşullara uygun olarak sürekli güncelliyoruz. İşletmelerimizi dijital dönüşüme hazırlamak ve mevcut iş gücünü 4. Sanayi Devrimi ile birlikte ihtiyaç duyulan yetkinliklerle donatmak için yurdumuzun dört bir yanında 10 model fabrika kurduk. İşletmelerimizin verimliliğini artıran ve dijital dönüşümlerini hızlandıran model fabrikalarımızın sayısını bu yıl 15’e çıkaracağız.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.