Dolar 35,3460
Euro 36,6919
Altın 3.015,19
BİST 9.972,03
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas 3°C
Az Bulutlu
Sivas
3°C
Az Bulutlu
Çar 6°C
Per 8°C
Cum 8°C
Cts 6°C

Muzaffer Sarısözen: Sivas’ta Türkülerin Yankısı

Muzaffer Sarısözen’in Sivas’ta derlediği türküler ve halk müziğine katkıları hakkında bilgi edinin. Anadolu’nun ezgilerini keşfedin ve kültürel mirasımıza nasıl ışık tuttuğunu öğrenin.

Muzaffer Sarısözen: Sivas’ta Türkülerin Yankısı
4 Ocak 2025 11:04
9
A+
A-

Sivas’ta, Muzaffer Sarısözen türküleri yankılandı

Sivas'ta, Muzaffer Sarısözen türküleri yankılandı

Muhsin Yazıcıoğlu Kültür Merkezi’nde düzenlenen anma konserine Vali Yılmaz Şimşek, il protokolü ve çok sayıda sanatsever katıldı.

Muzaffer Sarısözen: Sivas'ta Türkülerin Yankısı

Birbirinden güzel türkülerin icra edildiği gecede katılımcılara hitap eden Valimiz Sn. Yılmaz Şimşek; “Türk halk müziği ve kültürümüzün önemli ismi olan Muzaffer Sarısözen, halkımızın dilindeki türküleri ve gönlümüzde yankılanan ezgileri kayıt altına alarak kültür mirasımıza kazandırmıştır.” diye konuştu.

Muzaffer Sarısözen: Sivas'ta Türkülerin Yankısı
Muzaffer Sarısözen Kimdir?

Folklor derlemecisi, müzisyen (D. 1899, Sivas – Ö. 4 Ocak 1963, Ankara). İlkokulu Sivas’ta okudu. Sivas Lisesinin 8. sınıfındayken Çanakkale Savaşına katılmak için öğrenimini tamamlamadı. Savaştan sonra (1922) Sivas’ta Türkçe ve müzik öğretmenliği yaptı. Sivas Valiliği tarafından Darülelhan (Konservatuvar)’da keman eğitimi alması için İstanbul’a gönderildi (1925). Öğrenimini tamamladıktan sonra Sivas’a dönerek çeşitli okullarda müzik öğretmenliği yaptı.

Muzaffer Sarısözen: Sivas'ta Türkülerin Yankısı

İlk resmi derlemesini, 1937’de Ankara Devlet Konservatuarı adına derleme yapmak üzere Sivas’a giden H. B. Yönetken ve beraberindeki araştırmacılarla birlikte yaptı. Ertesi yıl Konservatuar’da Folklor Arşivi şefliğine getirildi. 1940’ta Ankara Radyosu “Yurttan Sesler Topluluğu” korosunu kurdu ve yönetti. İzmir (1953) ve İstanbul (1954) radyolarında da aynı koroları kurdu. 1962’de geçirdiği prostat ameliyatı sonrasında öldü. Ankara Cebeci Asri Mazarlığında toprağa verildi.

Muzaffer Sarısözen: Sivas'ta Türkülerin Yankısı
Eserleri (Derleme):

  • Seçme Köy Türküleri (1941),
  • Yurttan Sesler (1952),
  • Türk Halk Musikisi Usulleri (1962).

Muzaffer Sarısözen: Sivas'ta Türkülerin Yankısı

Muzaffer Sarısözen: Sivas'ta Türkülerin Yankısı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.