Muzaffer Sarısözen: Sivas’ta Türkülerin Yankısı
Muzaffer Sarısözen’in Sivas’ta derlediği türküler ve halk müziğine katkıları hakkında bilgi edinin. Anadolu’nun ezgilerini keşfedin ve kültürel mirasımıza nasıl ışık tuttuğunu öğrenin.

Sivas’ta, Muzaffer Sarısözen türküleri yankılandı
Muhsin Yazıcıoğlu Kültür Merkezi’nde düzenlenen anma konserine Vali Yılmaz Şimşek, il protokolü ve çok sayıda sanatsever katıldı.
Birbirinden güzel türkülerin icra edildiği gecede katılımcılara hitap eden Valimiz Sn. Yılmaz Şimşek; “Türk halk müziği ve kültürümüzün önemli ismi olan Muzaffer Sarısözen, halkımızın dilindeki türküleri ve gönlümüzde yankılanan ezgileri kayıt altına alarak kültür mirasımıza kazandırmıştır.” diye konuştu.
Muzaffer Sarısözen Kimdir?
Folklor derlemecisi, müzisyen (D. 1899, Sivas – Ö. 4 Ocak 1963, Ankara). İlkokulu Sivas’ta okudu. Sivas Lisesinin 8. sınıfındayken Çanakkale Savaşına katılmak için öğrenimini tamamlamadı. Savaştan sonra (1922) Sivas’ta Türkçe ve müzik öğretmenliği yaptı. Sivas Valiliği tarafından Darülelhan (Konservatuvar)’da keman eğitimi alması için İstanbul’a gönderildi (1925). Öğrenimini tamamladıktan sonra Sivas’a dönerek çeşitli okullarda müzik öğretmenliği yaptı.
İlk resmi derlemesini, 1937’de Ankara Devlet Konservatuarı adına derleme yapmak üzere Sivas’a giden H. B. Yönetken ve beraberindeki araştırmacılarla birlikte yaptı. Ertesi yıl Konservatuar’da Folklor Arşivi şefliğine getirildi. 1940’ta Ankara Radyosu “Yurttan Sesler Topluluğu” korosunu kurdu ve yönetti. İzmir (1953) ve İstanbul (1954) radyolarında da aynı koroları kurdu. 1962’de geçirdiği prostat ameliyatı sonrasında öldü. Ankara Cebeci Asri Mazarlığında toprağa verildi.
Eserleri (Derleme):
- Seçme Köy Türküleri (1941),
- Yurttan Sesler (1952),
- Türk Halk Musikisi Usulleri (1962).