Dolar 35,3373
Euro 36,6001
Altın 3.009,76
BİST 9.972,03
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas 3°C
Çok Bulutlu
Sivas
3°C
Çok Bulutlu
Çar 6°C
Per 8°C
Cum 8°C
Cts 7°C

Sivas’ta İlk Kez Kullanılacak Cami Minaresi: Türkiye’de Bir İlk!

Sivas’ta inşa edilen Türkiye’nin ilk yenilikçi cami minaresi, mimarisiyle dikkat çekiyor. Bu özgün yapı, geleneksel tasarımların ötesinde teknolojik yeniliklerle donatılmış ilk cami minaresi olarak tarihe geçecek.

Sivas’ta İlk Kez Kullanılacak Cami Minaresi: Türkiye’de Bir İlk!
30 Aralık 2024 13:10
8
A+
A-

Sivas‘ta 1197 yılında Anadolu Selçuklu Devleti Sultanı 2. Kudbeddin Melikşah döneminde Kızılarslan bin İbranim tarafından Kul Ahi’ye yaptırılan Sivas Ulu Camii, 117 santimetre eğime sahip minaresiyle dikkat çekiyor. Sürekli ölçümü yapılan ve her yıl 1 buçuk santimetre eğilen minare, uydu üzerinden takip ediliyor. Sivas Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından korunması için projesi yapılan eser, Türkiye’de ilk kez kullanılacak bir yöntemle tedbir alınması hedefleniyor. Türk ve İtalyan bilim adamlarının gözetiminde minarenin içerisine 40 metre uzunluğunda 8 çelik kazık yerleştirilecek olan minarenin uzun yıllar ayakta kalması hedefleniyor.

Sivas'ta İlk Kez Kullanılacak Cami Minaresi: Türkiye'de Bir İlk!

Minare korunurken üzerindeki yazılar da restore edilecek

Minare korunurken üzerindeki yazılar da restore edilecek

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Sivas Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca, “Ulu Cami minaresinin eğimi 117 santimetre civarındadır. Bu eğime eski tabir ile ‘Şakül Doğrusu’ denir. Elimizdeki 130 yıllık fotoğraflara baktığımız zaman eğimin aynı şeklide devam ettiğini görüyoruz. Minarenin kendi haline terk edilmemesi gerekiyor. Minareyi camiden ayırarak ayrı bir proje çizdik ve yabancı bilim adamları ile bu projeye destek verdik. Fakat burada kuruldan minarenin üzerinde bulunan yazılara hiç dokunulmaması için kanaat getirdiler. Bizim ‘bisküvi’ dediğimiz yazıların altında bulunan harçlı kısımda ne yazdığını öğrenmeye çalıştık. Minarenin en üstünde Mülk Allah’ındır anlamına gelen ‘El Mülk-ü Lillah’ yazısını tespit ettik. Motiflerin üzerinde ki çiniler turkuaz ve mavi renklidir. Üzerindeki tabak şeklindeki çiniler ise yeşil renklidir. Bunların tamamlanması anlamında taleplerimiz oldu. Hocalarımız, minarenin statiği açısından çok yerde bulunmayan bir sistem uyguluyorlar. Minarenin devrilmemesi için üsten sondalar ile delik açılarak 40’ar metre uzunluğunda dışarıdan gözükmeyen çelik bağlantılarla, zemin sağlamlaştırılacak. Minarenin iç duvar kalınlığı 80 santimetre civarındadır. Burası dualar ile ayakta duran bir yer ve bir an önce yapılması gerekiyor. Şu anda projemiz ve maliyetlerimiz hazır şekildedir. İnşallah Ankara’nın onayı ile minaremizi yaptıracağız” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.