Dünya Su Günü’nde Suyun Önemi ve Yeni Yönetmelikler
Dünya Su Günü’nde suyun önemi vurgulanıyor. Yeni yönetmeliklerle su kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir kullanımı hakkında bilgi edinin. Suya dair farkındalığı artırmak için birlikte hareket etmenin yollarını keşfedin.

Dünya Su Günü’nde Suyun Önemi Vurgulandı
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Dünya Su Günü dolayısıyla sosyal medya hesabında suyun kullanımının önemine dikkat çeken bir animasyon paylaştı. Bu paylaşımda, yağmur suyu ve gri su sistemlerinin önemi animasyonlarla anlatılarak, şu ifadeler kullanıldı:
Suyumuz geleceğimiz. Kaynaklarımızı korumanın ve geleceğe taşımanın ortak sorumluluğumuz olduğunu biliyor, adımlarımızı bu hassasiyetle atıyoruz. Yağmur suyu sistemleri ile yıllık 6,2 milyon metreküp sudan, gri su sistemleri ile ise yıllık 4 milyon metreküp sudan tasarruf edeceğiz.
Yeni Yönetmelik ile Zorunlu Olacak
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü, ‘Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde Değişiklik’ yaptı. Bu değişiklikle birlikte, 1 Ocak 2026’dan itibaren belirli büyüklükteki özel ve kamu binalarında yağmur suyu ve gri su sistemlerinin kurulumu zorunlu hale gelecek. Filtreden geçirilen yağmur suyu, bahçe sulaması ve tuvalet rezervuarlarında kullanılacak.
- Yağmur suyu sistemi, depo hacmi 7 metreküpün üzerinde olan parsel alanı 2 bin metrekareden büyük yapılar, çatı iz düşüm alanı 1000 metrekareden büyük özel yapılar ve kamu binalarında zorunlu olacak.
- Bu uygulamayla binalarda yıllık ortalama 6,2 milyon metreküp su tasarrufu sağlanması hedefleniyor.
Gri Su Sistemleri ve Tasarruf
Gri su, duş, küvet ve el-yüz yıkama lavabolarından elde edilen suların arıtılarak tuvalet rezervuarlarında kullanılmasını ifade ediyor. Gri su sistemleri ise aşağıdaki alanlarda zorunlu hale getirilecek:
- Yatak sayısı 200’den fazla olan konaklama tesisleri,
- Yapı inşaat alanı 10 bin metrekareden büyük olan alışveriş merkezleri,
- Yapı inşaat alanı 30 bin metrekareden büyük kamu binaları.
Bu şekilde binalarda yıllık ortalama 4 milyon metreküp su tasarrufu sağlanması amaçlanıyor. Yağmur suyu ve gri su sistemleri ile 1,5 yıl içinde Mogan Gölü kadar sudan tasarruf edilmesi hedefleniyor. Mevcut binalardaki tadilat gibi inşaat ruhsatı işlemlerinde, bu sistemlerin tesis edilmesi zorunlu tutulmayacak.