Dolar 36,4482
Euro 38,3499
Altın 3.413,12
BİST 9.451,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas -1°C
Çok Bulutlu
Sivas
-1°C
Çok Bulutlu
Çar 1°C
Per 1°C
Cum 2°C
Cts 0°C

Türkiye Havacılık ve Uzay Sanayisinde Yeni Hedefler

Türkiye Havacılık ve Uzay Sanayisinde Yeni Hedefler başlıklı yazımızda, sektördeki son gelişmeleri, ulusal projeleri ve gelecekteki hedefleri keşfedin. Yerli üretim ve yenilikçi teknolojilerle Türkiye’nin uzay yolculuğundaki rolünü inceleyin.

Türkiye Havacılık ve Uzay Sanayisinde Yeni Hedefler
25 Şubat 2025 15:00
8
A+
A-

Türkiye Havacılık ve Uzay Sanayisinde Yeni Hedefler Belirliyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde düzenlenen bir etkinlikte Türkiye’nin havacılık ve uzay sanayisindeki gelişmeleri ele aldı. Kacır, bu alanda yetişmiş insan kaynağını artırmak için Türkiye’nin en büyük havacılık lisesinin burada kurulacağını duyurdu.

Bakan Kacır, Türkiye’nin havacılık sektöründe Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın belirlediği vizyon doğrultusunda önemli mesafeler katettiğini vurguladı. Bayraktar, AKINCI, KIZILELMA, ANKA ve AKSUNGUR gibi SİHA projeleri sayesinde dünya genelinde lider konumuna ulaşıldığını belirtti. Ayrıca, beşinci nesil savaş uçağı KAAN’ın yanı sıra yerli jet eğitim uçağı ve helikopter üretimi ile büyük atılımlar gerçekleştirildiğini ifade etti.

Kacır, uçak motoru üretimi, bakım ve yenilikçi teknolojiler alanında Türkiye’nin ulaştığı seviyeye dikkat çekerek, küresel havacılık devlerinin tedarik zincirlerinde güçlü bir yer edindiğini söyledi. “Türk mühendisleri ve teknisyenleri, küresel havacılık sektöründe önemli roller üstleniyor. Geçtiğimiz yıl 1 milyar dolar değerinde havacılık yapısalları ihracatı gerçekleştirdik. Savunma ve havacılık ihracatımız ise 7 milyar doları aştı” dedi.

Uzay Çalışmalarında Yeni Hedefler

Kacır, havacılık sektöründe elde edilen deneyimi uzay alanına taşımayı öncelikli hedef olarak belirlediklerini ifade etti. Türkiye’nin bağımsız uzay projelerine yönelik çalışmalarını hızlandırdığını duyurdu. Uzay limanı projesinin hayata geçirileceğini açıklayan Kacır, “2035 yılına kadar küresel uzay ekonomisinin 1,8 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Biz de bu pastadan daha büyük bir pay almayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Havacılık ve uzay sanayisini desteklemek amacıyla eğitim altyapısına yönelik yatırımların da yapıldığını belirten Kacır, Ankara’da Türkiye’nin en nitelikli havacılık lisesinin kurulacağını duyurdu. “Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas OSB’de inşa edilecek lise, fen ve mesleki teknik Anadolu lisesi formatında olacak. Bu proje, geleceğin havacılık mühendisleri ve teknisyenlerinin yetişmesine katkı sağlayacak” ifadelerini kullandı.

Bakan Kacır, bugüne kadar düzenlenen TEKNOFEST etkinlikleri aracılığıyla milyonlarca gencin havacılık ve uzay alanına olan ilgisinin artırıldığını, sağlanan teşviklerle sektörde büyük yatırımların önünün açıldığını söyledi. 2012 yılından bu yana havacılık ve uzay sektöründe verilen 157 yatırım teşvik belgesi ile 4,5 milyar dolarlık yatırım yapıldığını belirten Kacır, Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas OSB’nin Türkiye’nin havacılık ekosistemine önemli katkılar sunacağını vurguladı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.