Dolar 36,4339
Euro 38,1549
Altın 3.441,38
BİST 9.602,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas -8°C
Hafif Kar Yağışlı
Sivas
-8°C
Hafif Kar Yağışlı
Cts -8°C
Paz -7°C
Pts -5°C
Sal -4°C

Aidatların Kiracı ve Ev Sahibi İlişkisine Etkisi

Aidatların kiracı ve ev sahibi ilişkisi üzerindeki etkilerini keşfedin. Bu yazıda, aidatların anlaşmazlıklara, müzakere süreçlerine ve kiracı-ev sahibi dinamiklerine nasıl yön verdiğini öğrenin.

Aidatların Kiracı ve Ev Sahibi İlişkisine Etkisi
21 Şubat 2025 14:02
8
A+
A-

Aidatlar ve Kiracı-Ev Sahibi İlişkisi

Aidatlar ve Kiracı-Ev Sahibi İlişkisi

Öztürk, yaptığı açıklamada, kiracıların ve ev sahiplerinin en büyük problemlerinden birisinin artık site aidatları olduğunu söyledi. Aidatların sitenin özelliğine ve bulunduğu semte göre 10 bin liradan başlayıp 50 bin liraya kadar çıkabildiğini ifade eden Öztürk, “Bazı vatandaşlar, ‘Birinci katta oturuyorum, asansörü kullanmıyorum.’ ya da ‘Havuzu, spor salonunu kullanmıyorum.’ tarzında şikayet ve taleplerde bulunabiliyorlar ancak Kat Mülkiyeti Kanununa göre bunlar ortak gider ve avans sayılacağı için vatandaşlarımız bu ödemeleri yapmak zorunda.” diye konuştu. Vatandaşların site aidatları konusunda uyması gereken birçok husus bulunduğunu aktaran Öztürk, “Kiralara yüzde 25 zam uygulamasından 1 Temmuz 2024’te vazgeçildi ve TÜFE (Tüketici fiyat endeksi) ortalamasıyla belirlenen bir zam miktarı söz konusu oldu ancak aidatlarda böyle bir sınırın olmaması, karşılaştığımız en büyük problemlerden birisi. Burada vatandaşlarımıza düşen en önemli görev, kat malikleri genel kurulu dediğimiz toplantılara katılmalarıdır.” ifadelerini kullandı.

Yüksek aidat bedellerinin iptalini isteyebilirler

Öztürk, her yıl olağan genel kurul toplantılarında aidatların belirlendiğini belirterek, 200 dairelik sitede 101 kat malikinin toplantılarda bulunması gerektiğini söyledi. Çoğu zaman toplantı yeter sayısının sağlanamadığını ve ikinci toplantının yapıldığını anlatan Öztürk, “Bu ikinci toplantıda da katılan kişi sayısının bir önemi yok. Yani ikinci toplantıya 10 kişi katılsa 6 kişinin almış olduğu karar geçerli oluyor ve vatandaşlarımız yüksek aidatlarla karşılaşabiliyorlar. Genel kurul toplantılarına katılanların aidatta beğenmedikleri bir husus olması durumunda tutanaklara şerh düşmeleri gerekmektedir. Bir ay içerisinde sulh hukuk mahkemelerine dava açarak, bu yüksek aidat bedellerinin iptalini isteyebilirler.” bilgisini paylaştı. Öztürk, Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında aidatlardan ev sahipleri ve kiracıların ortak sorumluluğa sahip olduğunun altını çizerek, “Ancak kiracılar için şunu önemle belirtmemiz gerekiyor: Kira miktarları kadar aidatlardan sorumlular. Örneğin, 20 bin lira kira ödedikleri bir yerde 30 bin liralık aidat biçildiyse buradaki 10 bin liradan sorumlu değiller.” dedi.

Yönetimlerde Şirketleşme

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının konuya ilişkin çalışmaları olduğunu hatırlatan Öztürk, bu alanda net bir adımın atılması gerektiğini kaydetti. Öztürk, sözlerini şöyle tamamladı: “Kat Mülkiyeti Kanunumuz biraz eski. 2007’de yapılan değişiklikler, düzenlemeleri tam sağlayamadı. Özellikle yönetimlerle karşılaştığımız sıkıntılar var çünkü yönetimlerde genel itibarıyla şirketleşmeye gidilme durumu var. Maalesef bu da bazı durumlarda tekelleşmelere yol açmış durumda. Kanunda yapılacak gerekli değişiklikler bu tekelleşmenin önlenmesi sağlayacak.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.