Dolar 36,4339
Euro 38,1549
Altın 3.441,38
BİST 9.602,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas -8°C
Hafif Kar Yağışlı
Sivas
-8°C
Hafif Kar Yağışlı
Paz -7°C
Pts -5°C
Sal -4°C
Çar -2°C

Türkiye’nin Güneş Enerjisi Kurulu Gücü ve Hedefleri

Türkiye’nin güneş enerjisi kurulu gücü ve gelecekteki hedefleri hakkında kapsamlı bir inceleme. Yenilenebilir enerji potansiyelini keşfedin ve sürdürülebilir bir gelecek için atılacak adımları öğrenin.

Türkiye’nin Güneş Enerjisi Kurulu Gücü ve Hedefleri
18 Şubat 2025 11:04
9
A+
A-

Güneş Enerjisi Kurulu Gücü

Türkiye’nin güneş enerjisi kurulu gücü 20 bin 398 megavata ulaşırken, toplam elektrik kurulu gücündeki payı yüzde 17,5’e çıktı. Yenilenebilir enerji kaynakları arasında hidroelektrik santrallerinden sonra en büyük kapasiteye sahip olan güneş enerjisi santrallerinin (GES) elektrik kurulu gücündeki payı, geçen yılın aynı döneminde yüzde 13,8 olarak kaydedilirken, bu yıl yüzde 17,5 seviyesine yükseldi. Türkiye’nin toplam elektrik kurulu gücü 116 bin 587 megavat olarak belirlenirken, çatı tipi, saha ve hibrit santrallerin devreye alınmasıyla birlikte güneş enerjisi kurulu gücü 16 Şubat itibarıyla 20 bin 398 megavata ulaştı.

2035 Hedefi

Türkiye, güneş ve rüzgar enerjisi kurulu gücünü 2035 yılına kadar 120 bin megavata çıkarmayı hedefliyor. Bu hedef doğrultusunda her yıl 4 ila 5 bin megavatlık yeni güneş enerjisi kapasitesinin devreye alınması planlanıyor. Mevcut durumda güneş enerjisinden elektrik üretimi, kömür ve doğal gaz kaynaklarına kıyasla yüzde 50 daha düşük maliyetle sağlanıyor. 2026 itibarıyla depolamalı güneş santrallerinin devreye girmesiyle güneş enerjisinden elektrik üretiminde sürekliliğin artırılması öngörülüyor.

Tarım GES Uygulamaları ve Yerli Üretim

Güneş enerjisi sektöründe deneme amaçlı üç tarım GES uygulaması bulunurken, Türkiye’de yıllık üretim kapasitesi yaklaşık 44,5 gigavat olan 75 fotovoltaik panel üreticisi faaliyet gösteriyor. Türkiye’deki güneş paneli üreticilerinden üçü, yıllık 6,1 gigavatlık “hücre” üretimini yerli imkanlarla gerçekleştiriyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.