Dolar 36,4339
Euro 38,1549
Altın 3.441,38
BİST 9.602,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas -6°C
Hafif Kar Yağışlı
Sivas
-6°C
Hafif Kar Yağışlı
Pts -4°C
Sal -4°C
Çar 0°C
Per 0°C

İstanbul’da Yüzer Bitki Adaları Projesi: Marmara Denizi için Ekolojik Çözümler

İstanbul’da geliştirilmekte olan Yüzer Bitki Adaları Projesi, Marmara Denizi’ni korumak ve ekosistem dengesini sağlamak için yenilikçi bir çözüm sunuyor. Bu proje ile deniz hayatı yeniden canlanacak, kirlilikle mücadele edilecek.

İstanbul’da Yüzer Bitki Adaları Projesi: Marmara Denizi için Ekolojik Çözümler
17 Şubat 2025 15:06
6
A+
A-

İstanbul-BHA Yüzer Bitki Adaları Projesi

Marmara Denizi’ndeki kirliliğin önlenmesine yönelik başlatılan yeni projeyle, bölgedeki su kirliliğini azaltmak amacıyla “yüzer bitki adaları” oluşturulması planlanıyor. Proje, Bursa Karacabey Çapraz Çayı’nda hayata geçirilecek ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) ile Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi (DOSAB) işbirliğinde yürütülecek.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Fatih Turan, bu projeyle ilgili yaptığı açıklamada, bakanlık olarak Marmara Denizi’ne akan akarsularda kirliliğin kaynağında doğal ve ekolojik yöntemlerle çözüm üretmeye yönelik çalışmalar yürütüldüğünü belirtti.

Proje kapsamında ekolojik çözümler Turan, Marmara Denizi’ne bağlanan dere ve çaylardaki kirliliğin önlenmesine yönelik ekolojik uygulamaların önemine değinerek, “Bu projeyle, Marmara Denizi’ne bağlanan akarsularda kirliliğin kaynağında ekolojik bitkisel yöntemlerle azaltılması sağlanacak. Başarıyla sonuçlanan bu çalışma, tüm Marmara Bölgesi’nde yer alan akarsularda uygulanacak” dedi.

Bursa Uludağ Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İrfan Kırıştıoğlu, projeye yönelik bilimsel değerlendirme ve uygulama çalışmalarının üniversite tarafından yapılacağını belirtti. Ayrıca, Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Levent Eski, bu projeye katkı sağlamaktan büyük gurur duyduklarını ifade etti.

Projenin yürütücüsü Doç. Dr. Ayşegül Akpınar, yüzer bitki adalarıyla Marmara Denizi’ndeki kirlilik ve müsilaj sorunlarının çözülmesini hedeflediklerini açıkladı. Akpınar, “Bu bitkileri seçerken öncelikle bölgedeki kirlilik potansiyelini belirliyoruz. Yanlış bitki seçimi, ekolojiyi ve biyoçeşitliliği daha da kötüleştirebilir. İstilanın önüne geçmek için doğru bitki türlerini seçmek büyük önem taşıyor” diye konuştu.

Başarıyla tamamlanan bu proje kapsamında, ilk adım olarak yaklaşık 1000 yüzer bitki adasının oluşturulması planlanıyor. Akpınar, bitkilerin kirliliği bertaraf etme noktasında etkin olacağını ve projenin Marmara Denizi’ne açılan su kaynaklarındaki kirliliği azaltacağını belirtti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.