Dolar 35,1981
Euro 36,7471
Altın 2.968,65
BİST 9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas 4°C
Karla Karışık Yağmurlu
Sivas
4°C
Karla Karışık Yağmurlu
Paz 4°C
Pts 7°C
Sal 7°C
Çar 7°C

Akdeniz’de öğrendik Karadeniz’de çıkardık

Akdeniz’de yapılan enerji arama çalışmalarının tecrübesinin Karadeniz’de yaşandığını söyleyen Enerji Bakanı Fatih Dönmez, “Akdeniz’in tabanında ciddi bir tuz tabakası var. Çalışmak Karadeniz’e göre daha güç. Yavuz gemisi bakımın ardından tekrar Akdeniz’e dönecek, orada da bir keşif umudumuz var” dedi. Bakan Dönmez, Karadeniz’de yeni rezerv konusunda ihtimalin de yüksek olduğunu kaydetti.

Akdeniz’de öğrendik Karadeniz’de çıkardık
8 Haziran 2021 13:46
422
A+
A-

Enerjİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, bu yıl içinde Karadeniz’de yeni keşif amaçlı sondaj kuyusu açılabileceğini bildirdi. Dönmez, 4. Türkiye Enerji ve Doğal Kaynaklar Zirvesi’nde açıklamalarda bulundu. Dönmez, “Doğu Akdeniz’de 8 kadar sondaj yaptık, ciddi deneyimler kazandık. Filo sayımız arttı. Her gün işi biraz daha hızlandırarak yapıyoruz. İş güvenliğinden taviz verdiğimiz anlamına gelmesin. En yüksek hizmet kalitesini sağlamak durumundayız. Güzel bir hız yakaladık. Akdeniz’de tabanda ciddi bir tuz katmanı bulunuyor. Akdeniz’de tecrübe kazandık, bu tecrübeleri Karadeniz’de kullandık. Karadeniz’de çalışmak daha kolay. Akdeniz için bazı tahminlerimiz var. Tahminlerimizin yüksek olduğu kuyular için harekete geçiyoruz. Yavuz Sondaj Gemisi’ni uzun süreli bir bakıma aldık. O bittikten sonra tekrar orada sondajlara başlayacağız. Karadeniz’de olduğu gibi orada da yeni keşifler yapma ihtimalimiz yüksek” dedi.

Akdeniz’de öğrendik Karadeniz’de çıkardık

BİLİNMEZLERİ ÇOK

Dönmez, “Karadeniz’de bir yıl içerisinde 3 keşifle 540 milyar metreküplük rezerv bulduk. Bunlar Sakarya Gaz Sahası lokasyonunda gerçekleşti. Belki bu yıl içerisinde o sahanın güney veya batısındaki bir sahada daha keşif amaçlı bir sondaj kuyusu açabiliriz. Bu, bilinmezleri çok olan bir alan. Baştan bazı tahminlerle yürüyoruz. Çok küçük oranlarla başlayan tahminler yapılan çalışmalarla yüzde 90’lara ulaşıyor. Yukarıdaki sismik verilerden elde ettiğimiz verilere göre ciddi bir tahmin imkânına sahip oluyoruz. Ondan sonra kuyuları açıyoruz. Artık çok daha ümitliyiz. Karadeniz’de ilave rezervler bulacağımızı düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

‘2 YIL SONRA KULLANILACAK’

Karadeniz’de bütün çalışmaların, 2 yıl içinde gazı karaya çıkarmak üzerine kurulduğunu anlatan Dönmez, “Ön mühendislik çalışmalar tamamlandı. Kritik malzeme siparişleri verildi. Planlanan takvime göre ilerleme sağlanıyor. Aksilik olmazsa 2 yıl sonra biz Karadeniz gazını kullanmaya başlayacağız. Tüm dünyada olduğu gibi ilk aylarda çok düşük miktarlarla başlayacağız. 40 üretim kuyusu açmayı planlıyoruz. İlk etapta üretim 8-10 kuyudan olacak. Karadaki işleme tesislerinin inşası ve hatların tamamlanması ile gaz temini sağlanacak” diye konuştu.

‘YATIRIM YAPMAYAN ŞİRKETİN ELİNDEN KAPASİTESİ ALINACAK’

ZİRVEDE konuşan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, “Regülasyon kurumu olarak her zaman yatırımcının yanında olduk. Bir ülkede yatırımcı kazanmıyorsa ülkenin kazanması mümkün değildi. Biz tüm adımları sektörle işbirliği yaparak atıyoruz. Bir kararın ortak paydaşları olmazsa ortaya memnuniyet çıkmaz. Tek taraflı bir kazanç üzerine bir planlama yaparsak ne oraya yatırımcı çekebiliriz ne de ülke kazanır. Biz enerji yatırımcılarını bu ülkenin yükünü çeken yatırımcılar olarak görüyoruz. Yatırımcının da kendisini güncellemesini istiyoruz. 3 senedir yatırım yapmayan şirketlerimiz var. İhaleler yapılmasına rağmen. Kamu kaynağını heba ediyorsun. Bu yatırımları yapmayanlardan kapasiteleri geri alacağız. Ülkemin her yenilenebilir kaynağı çok kutsaldır. Finansçıların da kendilerini bu uzun dönemli yatırım anlayışına uydurması lazım. 5-6 yıllık finansman modelleri artık geçerli değil. Finans ayağının da kendisini regüle edip, yeni bir bakış açısı kazanması gerekiyor. Uzun vadeli yatırıma uzun vadeli krediler verilmeli” şeklinde konuştu.

Akdeniz’de öğrendik Karadeniz’de çıkardık

TÜM ÜLKELERE ÇEVRE SORUMLULUĞU DÜŞÜYOR

“BU coğrafya bizim. Enerjiyi en temiz şekilde elde etmemiz lazım. Atmosfer müşterek” diyen Bakan Dönmez, “Tüm ülkelere bu anlamda sorumluluk düşüyor. AB 2050’de sıfır karbon hedefliyor. İthal edeceği ürün ve hizmetlerin üretim süreçlerinde de buna dikkat edilmiyorsa sınırda karbon vergisi uygulayacak. Tüm bunları da göz önünde bulundurmak gerek. Yenilenebilir kaynakların yerine de yine çevreye en duyarlı enerji modellerini öncelikleyerek tercih edeceğiz bundan sonra. Sanayiciler Avrupa’ya sattığı ürünlerde gümrük vergisine takılmamak için ye kaynak garanti belgesi alacak. Bir miktar fazla bedel ödeyerek yeşil tarifeden yararlanacak ama AB’ye sorunsuz ürün satabilecek” dedi.

Canlı Borsa – Altın Fiyatları – Döviz Kurları için Bigpara

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.