Dolar 36,4339
Euro 38,1549
Altın 3.441,38
BİST 9.602,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas -6°C
Hafif Kar Yağışlı
Sivas
-6°C
Hafif Kar Yağışlı
Pts -4°C
Sal -4°C
Çar 0°C
Per 0°C

Türkiye’nin Rüzgar Enerjisi Potansiyeli ve Gelişmeleri

Türkiye’nin rüzgar enerjisi potansiyeli, yenilenebilir enerji kaynakları arasında önemli bir yer tutmaktadır. Bu içerikte, Türkiye’nin rüzgar enerjisi gelişmeleri, projeleri ve gelecekteki fırsatları hakkında detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

Türkiye’nin Rüzgar Enerjisi Potansiyeli ve Gelişmeleri
16 Şubat 2025 12:16
16
A+
A-

Türkiye’nin Rüzgar Enerjisi Potansiyeli

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği verilerinden derlenen bilgilere göre, Türkiye’nin rüzgar sanayisi tesisleri içinde 7 kule, 4 kanat, 4 jeneratör ve dişli kutusu tesisi, yüzlerce farklı rüzgar sanayi kuruluşu faaliyet gösteriyor. Rüzgar enerjisinin günlük elektrikteki üretim payı yaklaşık yüzde 14’e çıkarken, yıl sonuna kadar tamamlanacak farklı birçok proje ile bu oranın artacağı hesaplanıyor. Türkiye, 33 bin megavatlık yenilenebilir elektrik kurulu güç kapasitesini 2035’te 120 bin megavata çıkarmak için çalışmalara yoğun şekilde devam ediyor.

YEKA yarışmaları yenilenebilir kurulu gücüne yüksek katkı sunuyor

Bu ay başında gerçekleştirilen, Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı rüzgar enerjisi (YEKA RES 2024) yarışmalarında 3 ildeki 5 YEKA’da toplam 1200 megavatlık bağlantı kapasitesi tahsis edilmişti. Böylelikle, söz konusu gelişmelerle rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının toplam elektrik üretimindeki payının artırılması hedeflenirken, aynı zamanda üretim tesislerinden satın alınan elektrik enerjisi maliyetlerini azaltıyor, yenilenebilir enerji teknolojilerinde yerli üretimin geliştirilmesine ve kalifiye insan kaynağı kapasitesinin artırılmasına katkı sağlanıyor.

2,2 milyar dolarlık üretim

2,2 milyar dolarlık üretim

Öte yandan, geçen yıl itibarıyla Türkiye’nin rüzgar santrali ekipman imalatının ekonomik değeri 2,2 milyar dolar seviyesine ulaştı. Bu alana yapılacak yatırımlarla Türkiye’nin potansiyelinin 10 milyar dolar seviyesinde olduğu hesaplanıyor. Türkiye’nin 7 bölgesinde faaliyet gösteren 280 rüzgar santrali ve 4 bin 360’dan fazla türbinle rüzgardan enerji üretilirken, toplam kurulu güç 13 Şubat itibarıyla 13 bin 43 megavata ulaştı. Son 22 yılda enerji talebi 3 katına çıkan Türkiye, bir yandan bu artan talebi karşılamak için yeni proje olanakları sağlarken, bir yandan dışa bağımlılığı azaltmak için yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırımlara hız kesmeden devam ediyor.

AA

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.