Dolar 36,0828
Euro 37,4201
Altın 3.355,54
BİST 9.895,71
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas 1°C
Çok Bulutlu
Sivas
1°C
Çok Bulutlu
Çar 0°C
Per -1°C
Cum 1°C
Cts 2°C

9. Ulusal Antarktika Seferi Uğurlandı

Türkiye’nin 9. Ulusal Antarktika Seferi, bilimsel araştırmalar ve keşifler için uğurlandı. Seferin detayları, hedefleri ve Antarktika’nın önemi hakkında bilgi edinin. Bilim dünyasına katkılar sunacak bu önemli yolculuğu keşfedin.

9. Ulusal Antarktika Seferi Uğurlandı
10 Şubat 2025 06:00
10
A+
A-

Ankara-BHA Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, İstanbul Havalimanı’ndan 9. Ulusal Antarktika Seferi ekibini uğurladı. Ekibin sefer boyunca kıtada 19 bilimsel projeye imza atacağını belirten Bakan Kacır, “Seferi, 16 Türk bilim insanımız ile birlikte Avustralya, Kolombiya, Kore ve Malezya’dan 4 yabancı araştırmacımızın dahil olduğu 20 kişilik bir ekiple gerçekleştiriyoruz. İstanbul’dan hareketle başlayan sefer, 8 Şubat’ta Antarktika’ya intikal ile devam edecek. Araştırma kampımızın bulunduğu Horseshoe Adası’ndaki bilimsel çalışmalar başarıyla tamamlandıktan sonra 12 Mart tarihinde seferimizi başarıyla tamamlamış olacağız.” dedi.

Bakan Kacır, yaptığı açıklamada, sefer ekibinin sadece Türk bilim dünyasının değil, küresel bilim camiasının da ilgi ve teveccühle takip ettiği eşsiz bir yolculuğa çıkmak için uzunca bir dönem hazırlık yaptığını belirterek, şunları söyledi:

243 BİLİMSEL ÇIKTI: 2017’den itibaren kutup bilim seferleri düzenleyerek, bilim insanlarımızın araştırmalarına destek oluyoruz. Bugüne kadar Antarktika’ya 8 ve Arktik’e 4 olmak üzere, toplamda 12 Ulusal Kutup Bilim Seferi gerçekleştirdik. Bizler için, 12 seferi başarıyla icra etmek kadar kıymetli olan ise; ülkemizin bu seferlerle elde ettiği bilimsel, teknolojik ve stratejik kazanımlar. Bugüne kadar yürütülen kutup seferleriyle; 200’e yakın Türk bilim insanımız, kutup koşullarında 100’den fazla projeyi gerçekleştirme imkanı elde etti. 243 bilimsel çıktı ile 40 lisansüstü tez bu araştırmalar vesilesiyle üretildi.

7 GÜN 24 SAAT ESASLI ÇALIŞMA: Türkiye olarak; Meteoroloji, Uydu Konumlama, sismik, hava kalitesi ve aerosol izleme istasyonlarını kendi coğrafi konumumuza en uzak olan bölgeye, Antarktika’ya kurduk. Ülkemizde kutup çalışmalarını koordine etmek üzere 2019’da TÜBİTAK bünyesinde kurduğumuz Kutup Araştırmaları Enstitümüz; Antarktika’da sismik ve meteorolojik gözlem çalışmalarına 7 gün 24 saat devam ediyor. Stratejik bir misyon olarak gördüğümüz kutup seferlerinin, aynı zamanda son yıllarda yürüttüğümüz etkin bilim diplomasinin en parlak örneklerinden birisi olduğunu söylememiz mümkün.

20’DEN FAZLA ÜLKE İLE İŞ BİRLİĞİ: Kutup çalışmaları kapsamında; uluslararası arenada 20’den fazla ülkeyle iş birliği gerçekleştirdik. 13 ülkeden 22 araştırmacıyı seferlerimizde ağırladık. 27 Türk bilim insanımız da 9 farklı ülkenin uluslararası seferlerinde çalışmalarını gerçekleştirdiler. Tüm bu çalışmalar sayesinde; Avrupa Kutup Kurulu, Antarktika Araştırmaları Bilimsel Komitesi, Ulusal Antarktika Programları Yürütücü Konseyi’ne tam üyelik sürecimizi başarıyla tamamladık. Antarktika Antlaşması Çevre Koruma Protokolü’ne taraf olduk.

TEST VE DENEYİMLEME: Gerçekleştirdiğimiz kutup seferlerinde dünyanın en zorlu iklim koşullarına sahip Antarktika ve Arktik’te yerli ve milli teknoloji ürünlerimizi de test etme ve deneyimleme imkanı da elde ettik. ASELSAN’ın ürettiği telsizler ve röle istasyonları, bilim insanlarımızın sağlıklı bir iletişim kurmalarını ve emniyet içinde görevlerini icra etme imkanı sağladı. TÜBİTAK SAGE’nin üretmiş olduğu “Isıl Pil”, olası acil durumlarında enerji ihtiyacını karşıladı. Yerli İHA’larımız, en zorlu koşullarda bilim insanlarımızın çalışmalarını kolaylaştırdı.

TÜRK BİLİMSEL ARAŞTIRMA ÜSSÜ: Ülkemizin kutup bölgelerindeki bilimsel varlığını güçlendirmek ve kalıcı kılmak amacıyla; bütün bu çalışmaları Antarktika’nın Horseshoe Adası’nda kuracağımız Türk Bilimsel Araştırma Üssü ile taçlandırmak istiyoruz. İstanbul’dan hareketle başlayan sefer, 8 Şubat’ta Antarktika’ya intikal ile devam edecek. Araştırma kampımızın bulunduğu Horseshoe Adası’ndaki bilimsel çalışmalar başarıyla tamamlandıktan sonra 12 Mart tarihinde seferimizi başarıyla tamamlamış olacağız.

20 KİŞİLİK EKİP: Seferi, 16 Türk bilim insanımız ile birlikte Avustralya, Kolombiya, Kore ve Malezya’dan 4 yabancı araştırmacımızın dahil olduğu 20 kişilik bir ekiple gerçekleştiriyoruz. Ekibimiz sefer boyunca, kıtada 19 bilimsel proje ve çalışmaya imza atacak. Sefer kapsamında; A.B.D. ile iş birliği dahilinde çok düşük frekans sinyal verileriyle yakın uzay gözlemleri yapabilen bir ölçüm istasyonu kuracağız.

GÖZLEM VE ANALİZ: TÜBİTAK destekli projeler kapsamında; mikrobiyoloji, ekoloji, çevre kimyası, biyoteknoloji ve jeodezi alanlarında bölgede bilimsel araştırmalar yürüteceğiz. Horseshoe Adası’nda bulunan Türk Bilimsel Araştırma Kampı’nın bakım çalışmalarını gerçekleştirileceğiz. 9. seferimizde geçmiş seferlerde başladığımız bazı uzun dönem bilimsel izleme çalışmalarındaki gözlem ve analizlerimizi de derinleştireceğiz. İklim ve atmosfer gözlemlerinde kritik rol oynayan uydu ve meteoroloji istasyonlarımızın bakımları da yine bu sefer dahilinde yapılmış olacak. Horseshoe Adası ve çevresinin haritalandırılması çalışmalarına da devam edeceğiz.

3 LİSE ÖĞRENCİSİ: 9. seferimiz de lise öğrencilerimize ev sahipliği yapacak. Geçtiğimiz yıl düzenlediğimiz Lise Öğrencileri Kutup Araştırmaları Proje Yarışmasında “İnsansız Kutup Hava Aracı” projesi ile birinci seçilen takımın üyesi 3 öğrencimiz, sefer kapsamında projelerini yerinde test edecek. Ayrıca, İklim Değişikliği Araştırma Projeleri Yarışmalarında birinciliği elde eden takımlarımız da önümüzdeki dönemde düzenlenecek 5. Ulusal Arktik Bilimsel Seferi’ne katılarak, çalışmalarını yerinde uygulama imkanını sahip olacak. Gelecek dönemde ülkemize ait bir gemiyi de seferlerimizde kullanarak bölgede yapılacak çalışmaların niteliğini üst düzeye taşımayı hedefliyoruz.

TÜBİTAK BAŞKANI AYDIN: “GELECEĞİMİZE IŞIK TUTACAKLAR” TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın, “Mutluyuz, heyecanlıyız. Bilim insanlarımız yıllardır kutuplarda da araştırmalar gerçekleştiriyorlar. Kutup araştırmaları oldukça önemli. Bilim insanlarımız orada gerçekleştirecekleri bilim araştırmalarıyla geleceğimize ışık tutacaklar.” diye konuştu.

TÜBİTAK MAM BAŞKANI ÖZSOY: “BİLİM İNSANLARIMIZ ÇOK HEYECANLI” TÜBİTAK MAM Başkanı Prof. Dr. Burcu Özsoy, “Çok dinamik bir süreç. Bilim insanlarımız çok heyecanlı. 20 bilim insanımız ve 3 lise öğrencimizle seferimizi icra edeceğiz. Antarktika süreci bizi bekliyor.” ifadelerini kullandı.

ÖĞRENCİ ELİF SENA ŞAHİN: “BU DENEYİME ERİŞTİĞİMİZ İÇİN MUTLUYUZ” Kabataş Erkek Lisesi 11. Sınıf Öğrencisi Elif Sena Şahin, “Çok heyecanlıyız, bunun sebebi bir farkındalığımızın olması. Ülkemizin gençlere vermiş olduğu bu fırsatla beraber nadide bir deneyime eriştiğimiz için çok mutluyuz.” dedi.

BİLİM DİPLOMASİSİ VE İKİLİ İŞ BİRLİKLERİ: Sefer koordinatörü Prof. Dr. Burcu Özsoy liderliğinde bilim diplomasisi kapsamında ikili iş birliği çalışmaları ve üs ziyaretleri yapılacak. Yürütülen iş birlikleri doğrultusunda; 8 kamu kurumu, 5 üniversite ve 1 lise seferde temsil edilecek. Avustralya, Kolombiya, Kore ve Malezya’dan toplam 4 yabancı araştırmacı, 4 ayrı proje ile seferde çalışmalarını gerçekleştirecek.

BİRÇOK DÜŞÜK FREKANS ÖLÇÜM İSTASYONU KURULACAK: Yürütülecek çalışmalar doğrultusunda aynı zamanda; A.B.D. ile iş birliği içinde birçok düşük frekans (VLF) ölçüm istasyonu kurulacak. Horseshoe Adası’nda bulunan Türk Bilimsel Araştırma Kampı’nın bakım/tutum çalışmaları gerçekleştirilecek. Uzun dönem izleme çalışmaları yürütülecek. Uydu ve meteoroloji istasyonlarımızın bakımları yapılacak. Horseshoe Adası ve çevresinin haritalandırılması çalışmalarına devam edilecek.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.