Dolar 35,9818
Euro 37,3720
Altın 3.310,74
BİST 9.862,92
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas -3°C
Hafif Kar Yağışlı
Sivas
-3°C
Hafif Kar Yağışlı
Per -1°C
Cum 0°C
Cts -2°C
Paz 0°C

Maliye Bakanlığı’ndan Restoran ve Lokantalara Sıkı Denetim

Maliye Bakanlığı, restoran ve lokantalarda sıkı denetim uygulayarak vergi uyumunu artırmayı hedefliyor. Bu denetimlerin amacı, sektördeki kayıt dışılığı azaltmak ve ekonomik istikrarı sağlamak. Detaylar için okumaya devam edin!

Maliye Bakanlığı’ndan Restoran ve Lokantalara Sıkı Denetim
7 Şubat 2025 12:46
7
A+
A-

Maliye Bakanlığı

Maliye Bakanlığı, işletmelerin beyan ettiği gelir ile gerçek kazançlarını karşılaştırmak için geniş kapsamlı bir denetim süreci başlattı. 1 Ocak 2025 itibarıyla yürürlüğe giren uygulama kapsamında, vergi müfettişleri restoran ve lokantalar başta olmak üzere işletmelerin kasasına oturarak günlük hasılatlarını tespit ediyor. Beyan edilen gelir ile hesaplanan kazanç arasında yüzde 20’yi aşan fark bulunması halinde işletmeler izaha davet edilecek ve pişmanlık hükümlerinden yararlanamayacak.

YEME-İÇME SEKTÖRÜNE SIKI DENETİM

Maliye ekiplerinin saha denetimlerine ilk olarak restoran, lokanta ve kafe gibi yeme-içme sektöründeki işletmelerden başladığı belirtiliyor. Denetim elemanları, işletmelerin günlük hasılatlarını takip ederken aynı zamanda Z raporlarını inceleyerek gelir beyanlarıyla kıyaslama yapıyor.

YÜZDE 20’LİK FARK DETAYI

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), 81 ilin defterdarlıklarına gönderdiği talimatla 3 Şubat – 31 Temmuz 2025 tarihleri arasında yoğun bir denetim süreci yürütüleceğini duyurdu. Bu kapsamda işletmeler, bir ay içinde üç kez olmak üzere, yılda toplam 12 defa denetlenecek. Günlük yapılan hasılat tespitlerinden yola çıkılarak aylık ve yıllık gelir hesaplanacak. Beyan edilen gelir ile hesaplanan gerçek gelir arasında yüzde 20’yi aşan fark tespit edilmesi halinde işletmeler izaha davet edilecek.

VERGİYE KURUŞU KURUŞUNA TAKİP

Vergi uzmanları, izaha davet edilen işletmelerin ‘pişmanlık’ hükümlerinden yararlanamayacağını ve cezalar için gecikme faizi uygulanacağını belirtiyor. Bakanlık, bu uygulamanın, kayıt dışı ekonomiyle mücadelede önemli bir adım olduğunu vurgularken, işletmeleri vergisel yükümlülüklerini eksiksiz yerine getirmeye çağırıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.