Dolar 35,9608
Euro 37,1694
Altın 3.259,48
BİST 9.843,26
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas 4°C
Hafif Yağmurlu
Sivas
4°C
Hafif Yağmurlu
Sal -2°C
Çar -3°C
Per -2°C
Cum -2°C

Ege Denizi’ndeki Deprem Fırtınası ve Olası Senaryolar

Ege Denizi’ndeki deprem fırtınasının nedenleri ve olası senaryoları keşfedin. Bölgedeki sismik aktivitelerin etkileri ve gelecekte karşılaşılabilecek durumlar hakkında bilgi edinin.

Ege Denizi’ndeki Deprem Fırtınası ve Olası Senaryolar
4 Şubat 2025 10:50 | Son Güncellenme: 4 Şubat 2025 16:09
9
A+
A-

Ege Denizi’nde Peş Peşe Depremler

Ege Denizi’nde meydana gelen peş peşe depremler hem ülkemizde hem de komşu Yunanistan‘da paniğe neden oldu. Adaların boşaltılması için ek seferler konulurken; Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan‘dan kritik açıklamalar geldi. Prof. Dr. Ercan, depremlerin sonucu için iki korkunç ihtimali sıraladı. İşte o açıklamalar…

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan’dan Açıklamalar

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan paylaşımında şunları söyledi: Ege‘de sancı sürüyor deprem fırtınası Santorini(Thira) yanardağ adası, Anafi, Amorgos, Aniye, Skinos, Naksos adaları ile çevrili yaklaşık 50 km yarıçaplı bir çember içinde sürüyor. Sancı büyük. Ne doğuracağı kuşkulu. Bu deprem fırtınası çemberi içinde olan deprem büyüklükleri birle dört arasındaki depremcikler ve ayrıca dörtle beş arasında olan küçük depremler. Bu küçük depremlerin yoğunlukla 5 km derinde yer alıyor. Kimi zaman bu derinlikler 1 km, kimi zaman 20-26 km’ye kadar bulabiliyor.

Yerin Sancısı Sürüyor

Depremlerin dizilişinde bir yönlenme yok. Depremler genellikle çember biçiminde ve burada kırılmalar ise çok küçük göçüntü kırıklar biçiminde. Dört gündür deprem yoğunluğunda azalma yok aynı durağanlığını, yerin sancısı günbegün sürüyor. Santorini çemberinin Türkiye uzaklığı 140-150 km Atina’ya uzaklığı yine 140-150 km tam ortada yer alıyor. Girit’in kuzeyinde bulunduğu konum Güney Ege dalma batma kuşağının yaklaşık 150 km kuzeyinde yer alıyor. Bu bölüm birinci önemde dalma batmalı deprem oluşum kuşağıdır. Bu kuşak Santorini adasından Türkiye’de Bozburun Küdür Yanardağıı’na kadar deniz içinde sürüyor.

Olası Senaryolar: Büyük Deprem ya da Yanardağ Patlaması

Jeofizik açıdan buradan kaygılanan durum şu: acaba bu deprem fırtınası ile sancı sonunda Santorini yanar dağının yaklaşık 50 ile 60 km kuzeyde yeni bir yanardağ mı doğacak, yoksa burada yıkıcı büyük bir deprem mi olacak? Jeofizik bilimciler ikiye ayrılmış durumda çoğunluk burada büyük ölçekte bir deprem bekliyor ve bu depremi bir süpürürdü dalgasının eşlik edeceğini ve bu süpürtü dalgalarının da, gerek Pelepones kıyılarında, gerek Türkiye Batı Anadolu kıyılarında ayrıca adalarda olumsuz etkiler yaratacağı beklentisi var. Öteki beklenti de burada patlamalı değil püskürmeli bir yanardağ oluşması. Püskürmenin çıkartmış olduğu kızgın kül bulutları çevreye etkilemesi.

Türkiye’yi Etkiler mi?

Depremcikler oluyor, yerden uğultular ile gümbürtüler geliyor. Doğa olayları denetlenemez. Şu an beklemedeyiz, olayları sadece izliyoruz bugün için Türkiye kıyılarında uyarı yapacak çekinceli bir durum söz konusu değil. Yunanistan özellikle Santorini Adası’nda yaşayanları boşaltmayı sürdürüyor durum bu. Sancının sonucunu beklemedeyiz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.