Dolar 35,9224
Euro 37,0913
Altın 3.259,78
BİST 9.774,40
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas 6°C
Karla Karışık Yağmurlu
Sivas
6°C
Karla Karışık Yağmurlu
Sal -2°C
Çar -3°C
Per -2°C
Cum 0°C

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS)

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) ile araçların kimlik doğrulaması ve takibi kolaylaşıyor. Güvenlik ve verimliliği artıran bu sistem hakkında detaylı bilgi edinin. Türkiye’nin yenilikçi teknolojisi UTTS’yi keşfedin.

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS)
3 Şubat 2025 17:17
15
A+
A-

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS), akaryakıt piyasasında rekabet eşitliğini sağlamak ve kayıt dışı ekonomiyle mücadele etmek amacıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hayata geçirilmiş bir uygulamadır.

UTTS NEDİR? UTTS, taşıtların akaryakıt alım süreçlerini dijitalleştirerek, her aracın yakıt tüketiminin izlenmesini ve kontrol edilmesini sağlar. Bu sistem sayesinde, akaryakıt alımı sırasında aracın plaka bilgileri otomatik olarak kaydedilir ve olası usulsüzlüklerin önüne geçilir.

UTTS’NİN ZORUNLU UYGULAMA TARİHİ VE KAPSAMI

Başlangıçta, UTTS’ye geçiş için son tarih 31 Aralık 2024 olarak belirlenmişti. Ancak, yaşanan yoğunluk ve teknik gereklilikler göz önünde bulundurularak, bu süre uzatıldı. Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre, sisteme kayıt ve gerekli donanımların takılması için son tarih 31 Ocak 2025’e ertelendi. Bu tarihe kadar www.utts.gov.tr adresinden başvuru ve kayıt işlemlerini tamamlayan taşıt sahipleri, en geç 30 Nisan 2025’e kadar Taşıt Tanıma Birimi (TTB) montajını yaptırarak sistemi kullanmaya başlayabilirler.

UTTS’NİN KAPSAMI VE ZORUNLULUKLAR

UTTS, özellikle ticari araçlar ve akaryakıt istasyonları için zorunlu bir uygulamadır. Kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dahil olan ve işte kullanılan taşıtlar, trafiğe ilk defa kaydedilen sıfır kilometre bireysel taşıtlar ve akaryakıt dağıtım şirketlerine ait taşıt tanıma sistemlerini kullanan bireysel taşıtlar, sisteme dahil edilmelidir.

UTTS’YE NASIL KAYIT OLUNUR?

Taşıt sahipleri, UTTS’ye kaydolmak için www.utts.gov.tr adresine giriş yaparak gerekli bilgileri sisteme girmeli ve ödeme işlemlerini tamamlamalıdır. Bu işlemlerin ardından, taşıt sahibine kısa mesaj yoluyla TTB montaj kodu iletilir. Ardından, yetkilendirilmiş montaj servislerine başvurarak

UTTS’NİN AVANTAJLARI

UTTS, yakıt alım süreçlerini şeffaflaştırarak vergi kayıplarının önüne geçmeyi hedefler. Ayrıca, taşıtların yakıt tüketimi ve dolum geçmişi gibi verilerin dijital ortamda izlenmesini sağlayarak, filo yönetimi ve maliyet kontrolü açısından da avantajlar sunar.

SONUÇ

UTTS’ye geçiş süreci, yapılan son düzenlemelerle birlikte 31 Ocak 2025’e kadar uzatılmıştır. Taşıt sahiplerinin bu tarihe kadar sisteme kayıt işlemlerini tamamlamaları ve en geç 30 Nisan 2025’e kadar TTB montajını yaptırmaları gerekmektedir. Sistemin getirdiği yenilikler ve avantajlar göz önünde bulundurulduğunda, UTTS’nin akaryakıt sektöründe önemli bir dönüşüm sağlayacağı öngörülmektedir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.