Dolar 35,6805
Euro 37,4627
Altın 3.182,46
BİST 10.104,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas 6°C
Parçalı Bulutlu
Sivas
6°C
Parçalı Bulutlu
Cts 5°C
Paz 5°C
Pts 6°C
Sal 7°C

Sivas’ın Son Kemik Tarak Ustası

Sivas’ın son kemik tarak ustasının eşsiz hikayesiyle tanışın. Geleneksel el sanatlarını yaşatmaya devam eden bu usta, yılların birikimiyle nadide eserler ortaya koyuyor. Zanaatın inceliklerine dair keşif yolculuğuna katılın.

Sivas’ın Son Kemik Tarak Ustası
24 Ocak 2025 12:05
5
A+
A-

Sivas‘ın son kemik tarak ustası olan, aynı zamanda Sivas bıçakları üreten Muhammed Eyce, Resmi gazetede yer alan, geleneksel, kültürel, sanatsal değeri olan ve kaybolmaya yüz tutan meslekleri yaşatmaya yönelik faizsiz ve yüzde 50 faiz indirimli kredi desteğini değerlendirdi. 35 yıldır baba ve dede mesleğini yaşatmaya çalıştığını belirten Eyce, “35 yıldır bu mesleği yapıyorum. Baba mesleği olduğu için 10 yaşından beri bu mesleğin içindeyim. Yaptığımız iş zahmetli ve yoğun olduğu için çırak yetişmiyor. Artık devletten ve vatandaştan da destek görmüyoruz. Vatandaş artık el emeğine değil ucuzluğuna bakarak ürünü almayı tercih ediyor. Meslekte yetişen de kalmadığı için son temsilcileri olarak bizde 6 ay sonra tamamen bırakacağız. Mesleğimiz komple bitiyor. Yaptığımız iş tozlu ve yorucu olduğu için gelen çıraklar çalışmak istemiyor. Tarak üretimini bitirmiştik. Bir bıçak yapımı süresince 70 kere elden geçiyor. Oldukça sabır isteyen bir meslek. Günümüzde artık ustalığında bir değeri kalmadı. Geçen sene kurban bayramında bıçak bileğilerken vatandaşın biri ‘usta bıçağı kaça bileyebiliyorsun’ 30 TL’den dedim. Ötedeki marangozun 20 TL’den yaptığını bilseydi ona götüreceğini söyledi. O vakit ustalığımın bir değeri olmadığını anladım. ‘O zaman ne çırak yetiştirmeye gerek var ne de bu mesleği sürdürmeye’ dedim.” diye konuştu.

Sivas'ın Son Kemik Tarak Ustası

“Çok geç kalındı”

Yok olmakta olan meslekleri yaşatmaya yönelik verilen destekte geç kalındığını belirten Eyce, “Bir kemik bıçağının yapımı yaklaşık 2-2,5 saat sürüyor. En başından itibaren, boynuzun kesilmesi, düzeltme işlemi, zımparalama, tornalama işlemi, arasının açılması ve tekrar zımparalanması ile bir bıçak 70 kere elden geçiyor. Resmi gazetede yürürlüğe konulan faizsiz kredi imkanı çok geç kalınmış bir durum. Verileceğini de pek sanmıyorum. Diğer esnaflar gibi bende o krediye başvuruda bulundum. Önlerine arabamın ruhsatını, evimin ve dükkanımın tapusunu koydum. Ancak bana kredi veremeyeceklerini söylediler. Bu mesleği sürdürmeye gerek kalmadığını anladım. Çırakta yetiştirmedim. Artık kurban bayramından sonra bu mesleği yapmayı bırakıp dükkanı kapatacağım.” dedi.

Sivas'ın Son Kemik Tarak Ustası

Sivas'ın Son Kemik Tarak Ustası

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.