Dolar 35,9007
Euro 36,7518
Altın 3.202,23
BİST 10.004,38
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas 4°C
Hafif Yağmurlu
Sivas
4°C
Hafif Yağmurlu
Sal -2°C
Çar -3°C
Per -2°C
Cum -2°C

5G yatırım miktarları artıyor

5G teknolojisine yapılan yatırımlar hızla artıyor. Yeni nesil iletişim ağlarının gelişimi, dünya genelinde büyük ilgi görüyor. Bu makalede, 5G yatırımlarının büyüme trendlerini ve sektördeki önemli gelişmeleri keşfedin.

5G yatırım miktarları artıyor
23 Ocak 2025 12:33
10
A+
A-

ANKARA-BHA Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu

Türkiye’nin 5G’ye geçiş sürecinde operatörlerin yatırımlarını hızlandırdığını açıkladı. Bakan Uraloğlu, 2023 yılının ilk dokuz ayında, operatörlerin 5G teknolojisine yönelik yatırımlarında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 57,8’lik bir artış gerçekleştiğini belirtti. Bakan Uraloğlu, dijitalleşmenin her sektörde önemli bir yer tuttuğunu ve teknolojinin, üretim ile hizmet sektörlerindeki iş yapış süreçlerinde büyük kolaylıklar sağladığını vurguladı. Uraloğlu, elektronik haberleşme sektöründe faaliyet gösteren işletmeci sayısının 444’e ulaştığını, sabit telefon abone sayısının 9,2 milyon, mobil abone sayısının ise 94,5 milyon olduğunu aktardı.

Mobil ve geniş bant internet abone sayıları arttı

Mobil yaygınlık oranının yüzde 110,7 olarak belirlendiğini, ancak makineler arası iletişim (M2M) aboneleri ve 0-9 yaş arası nüfus çıkarıldığında bu oranın yüzde 115,6’ya çıktığını ifade eden Uraloğlu, geniş bant internet abone sayısının da hızla arttığını belirtti. 2023 verilerine göre sabit internet aboneleri 20,06 milyon, mobil internet aboneleri ise 76,37 milyon olarak kaydedildi.

4,5G abone sayısı yükseliyor

Uraloğlu, Türkiye’de 1 Nisan 2016 tarihinde kullanılmaya başlanan 4,5G hizmetinin abone sayısının Eylül 2024 itibarıyla 87,5 milyona ulaştığını, ancak bazı vatandaşların cihaz veya SIM kartlarının bu hizmetle uyumsuz olduğunu belirterek, aktif olarak 72,5 milyon kişinin 4,5G hizmetinden faydalandığını ifade etti.

İnternet aboneliğinde kablosuz telsiz internet öne çıktı

Bakan Uraloğlu, internet abone sayılarında en yüksek artışın yüzde 30,2 ile kablosuz telsiz internet aboneliğinde yaşandığını, bunu yüzde 21,6 artışla “eve kadar fiber” abonelerinin takip ettiğini belirtti. Operatörlerin 5G altyapısına yaptığı yatırımların yıllık bazda 24 milyar 802 milyon 968 bin 481 liradan, 39 milyar 147 milyon 839 bin 458 liraya çıktığını açıklayan Uraloğlu, bu yatırımların büyük kısmının fiber altyapıya yapıldığını söyledi. 5G teknolojisinin temeli olan fiber altyapının şu an 588 bin kilometreye ulaştığını belirten Uraloğlu, BTK tarafından yapılan çalışmalara da değinerek, 5G ve ötesi şebeke ekipmanlarının milli katkıyla üretimi için kamu ve özel sektörle iş birliği yapıldığını vurguladı.

Türkiye’nin 5G’ye geçiş sürecindeki yatırımlarının hızlanarak devam ettiğini belirten Bakan Uraloğlu, bu gelişmelerin hem vatandaşlar hem de sanayi için büyük fırsatlar sunduğunu söyledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.