Sağlık Bakanlığı’ndan Sağlık Okuryazarlığını Artırma Eylem Planı
Sağlık Bakanlığı, sağlık okuryazarlığını artırmak için yeni eylem planını duyurdu. Daha sağlıklı bir toplum için önemli adımlar atılıyor.

Sağlık Bakanlığı’ndan Yeni Eylem Planı
Sağlık Bakanlığı, “Sağlıklı Türkiye Yüzyılı” vizyonunu hayata geçirmek amacıyla sağlık okuryazarlığını artırmak için yeni bir eylem planı başlatma kararı aldı. Bakanlık, sağlığın yalnızca fiziksel değil, ruhsal ve zihinsel iyilik hali olduğunu vurgulayarak toplumun sağlık konusundaki bilgi seviyesini yükseltmeyi ve bireylerin sağlık süreçlerine daha aktif katılımını hedefliyor.
Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürü Muhammed Atak, bu konudaki açıklamasında sağlık okuryazarlığının artırılmasının çok yönlü bir yaklaşım gerektirdiğini belirtti. Yeni bir eylem planı hazırlıkları içinde olduklarını ifade eden Atak, bu yıl 35 dış paydaşla toplumun aktif katılımını sağlayarak kapsamlı bir program başlatacaklarını açıkladı.
Atak, 2018 ve 2024 yıllarını kapsayan “Türkiye Sağlık Okuryazarlığı Düzeyi ve İlişkili Faktörler” araştırmasının sonuçlarını karşılaştırarak, sağlık okuryazarlığında %15’lik bir artış gözlemlendiğini ancak günlük yaşamda bu bilgilerin pratikte kullanılmasında hala eksiklikler bulunduğunu dile getirdi. Ayrıca, sağlık okuryazarlığı seviyesinin yetersiz olduğunu belirterek, toplumda her iki kişiden birinin sağlık okuryazarlığı düzeyinin düşük olduğuna dikkat çekti.
Bakanlık, eğitim seferberliği çerçevesinde okul çağındaki çocukları hedef alarak “Sağlıklı Çocuk Sağlıklı Gelecek” programı doğrultusunda öğretmenlerle birlikte okullarda eğitim faaliyetleri yürütecek. Ayrıca, sağlık çalışanları ve eczacıların bu süreçte aktif rol alarak toplumun doğru bilgilendirilmesini sağlayacakları bildirildi.
Sağlık okuryazarlığını artırmak amacıyla hastanelerdeki sağlık çalışanları, eczacılar ve öğretmenlerle iş birliği yapılarak özellikle kronik hastalıklar ve risk gruplarına yönelik eğitimler verilecek.