Dolar 37,9312
Euro 42,0915
Altın 3.805,11
BİST 9.489,71
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas 2°C
Hafif Kar Yağışlı
Sivas
2°C
Hafif Kar Yağışlı
Per 6°C
Cum 5°C
Cts 5°C
Paz 6°C

Papua Yeni Gine’de 6.9 Büyüklüğünde Deprem ve Ülkenin Tarihi

Papua Yeni Gine’de 6.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Ülkenin tarihi ve bu sarsıntının etkileri hakkında bilgi edinin.

Papua Yeni Gine’de 6.9 Büyüklüğünde Deprem ve Ülkenin Tarihi
5 Nisan 2025 00:47
22
A+
A-

Papua Yeni Gine’de 6.9 Büyüklüğünde Deprem

Okyanusya’nın önemli ülkelerinden biri olan Papua Yeni Gine‘de 6.9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Peki, Papua Yeni Gine’nin coğrafi konumu nedir, hangi kıtada yer alır ve Türkiye’ye olan mesafesi nedir?

Papua Yeni Gine Hakkında Kısa Bilgiler

  • Resmi Adı: Papua Yeni Gine Bağımsız Devleti
  • Yönetim Biçimi: Anayasal monarşiye dayalı parlamenter demokrasi
  • Bağımsızlık Tarihi: 16 Eylül 1975 (Avustralya’dan)
  • Başkent: Port Moresby (yaklaşık 350.000 nüfus)
  • Yüzölçümü: 462.840 km²
  • Nüfus: 8,5 milyon (2019 verilerine göre)

Coğrafi Konum

Papua Yeni Gine, Güney Pasifik Okyanusu’nda yer alan bir Okyanusya ülkesidir. Avustralya’nın kuzeydoğusunda, Mercan Denizi’nin kuzeyinde ve Endonezya’nın doğusunda bulunmaktadır.

Ülkenin Tarihi

Papua Yeni Gine, insanlık tarihinin en eski göç alanlarından birisi olarak bilinir. Afrika’dan yeryüzüne yayılmaya başlayan ilk toplulukların göç ettiği bölgelerden birisidir. Yapılan arkeolojik kazılarda elde edilen buluntular, bölgedeki insan yerleşimlerinin M.Ö. 40.000’li yıllara kadar uzandığını göstermektedir. M.Ö. 7.000’li yıllardan itibaren tarımsal faaliyetlerin başladığı tespit edilmiştir.

Bölgeye gelen ilk Avrupalı güçler, 16. yüzyılın ikinci çeyreğinde Portekizlilerdir. 1526 yılında adaya gelen Portekizli Jorge de Meneses, adanın kuzey kıyılarına “Ilhas dos Popuas” adını vermiştir. Bu isim, Malayca’da “kıvırcık saçlı” anlamına gelmektedir. Sonrasında, bölge insanının Ginelilere benzemesi nedeniyle “Yeni Gine” ismi de eklenmiştir. Ardından İngilizler, Fransızlar ve İspanyollar da bölgeye gelmiştir.

19. yüzyılın sonlarına gelindiğinde, Yeni Gine’nin kuzey kesimi Almanlar, güney kesimi ise İngilizler tarafından sömürgeleştirilmiştir. İngiltere, kendi kontrolündeki Yeni Gine bölgesi ile Papua Adası’nı birleştirerek yönetimini 1905 yılında Avustralya’ya devretmiştir. Birinci Dünya Savaşı sonrasında ise tüm Papua Yeni Gine, Milletler Cemiyeti tarafından Avustralya’nın manda yönetimine verilmiştir.

İkinci Dünya Savaşı sırasında önemli çatışmalara sahne olan Papua Yeni Gine, 1942-1945 yılları arasında Japonya’nın işgali altında kalmış ve bu süreçte 200.000’den fazla insan hayatını kaybetmiştir. Japonya’nın savaşta yenilmesinin ardından 1949 yılında bölge yeniden Avustralya’nın yönetimine verilmiştir. 1973 yılında özerk yönetim statüsü kazanan Papua Yeni Gine, 16 Eylül 1975 tarihinde bağımsızlığını elde etmiştir. Ancak ülke, İngiliz Milletler Topluluğu (Commonwealth) üyesi olarak varlığını sürdürmektedir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.