Dolar 37,9772
Euro 41,6773
Altın 3.708,46
BİST 9.379,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas 13°C
Yağmurlu
Sivas
13°C
Yağmurlu
Paz 17°C
Pts 16°C
Sal 10°C
Çar 2°C

Kuraklık ve Zararlılar Hububat Üretimini Tehdit Ediyor

Kuraklık ve zararlılar, hububat üretimini tehdit ediyor. Tarımda bu zorluklarla nasıl başa çıkılacağını keşfedin.

Kuraklık ve Zararlılar Hububat Üretimini Tehdit Ediyor
2 Nisan 2025 11:03
8
A+
A-

Kuraklık ve Zararlılar Hububat Üretimini Olumsuz Etkiliyor

Şubat ayında ülkenin birçok bölgesinde etkili olan don olayları ve uzun süredir devam eden kuraklık, hububat üretimini olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Ayrıca, bazı bölgelerde fare ve köstebek gibi zararlılardaki artış da dikkat çekmektedir.

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin teknik personeli, sahadan elde edilen verilerle hazırladığı “Fenolojik Değerlendirme – Hububat ve Bakliyatta Yağış, Ekiliş ve Gelişim Analizi (Şubat 2025 Değerlendirmesi)” raporunu yayımladı. Bu rapora göre, 1 Ekim-28 Şubat arasındaki dönemde ülke genelinde toplam 221,4 mm yağış ölçüldü. 1991-2020 yılları arasındaki normal değer 313,0 mm iken, geçen yıl bu miktar 336,4 mm olarak gerçekleşmişti. Bu veriler, yağışların normal seviyeye göre yüzde 29, geçen yıl ise yüzde 34 azaldığını göstermektedir.

Yağışların en çok azaldığı bölgeler arasında Konya, Isparta, Karaman, Hatay, Osmaniye, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Şırnak, Hakkâri ve Van yer alıyor. Kırşehir, Eskişehir ve Konya’da yazlık ekilişlerin sürdüğü ifade edilmekte; Konya’da genellikle yazlık olarak yulaf ve arpa ekildiği, az miktarda yazlık buğday çeşitlerinin de ekiminin yapıldığı belirtilmektedir.

Raporda, ay boyunca yaşanan kar yağışının hububatın soğuk hava koşullarından korunmasına katkı sağladığı ve topraktaki nem seviyesini artırdığı vurgulanıyor. Konya’da bu yıl hububat ekilişlerinin geç yapılması, bitkilerin üst vejetatif gelişiminin sınırlı kalmasına yol açmış; sıcaklıkların eksi 14 dereceye kadar düştüğü kar örtüsü olmayan arazilerde zararın minimum düzeyde kalmasını sağlamıştır. Konya’da geç ekilen bazı arazilerde çimlenme ve genel olarak kardeşlenme dönemine gelinmiştir. Kırıkkale’de ise kardeşlenme henüz başlamamış olup, önümüzdeki aylarda yağışlarla birlikte başlaması beklenmektedir.

Ankara ve Kayseri’de, erken ekilen alanlarda hububatın 2-3 kardeş çıkardığı rapor edilmiştir. Aksaray ve Niğde genelinde yağışların yetersiz olduğu, bitkilerin su ihtiyacının azalması nedeniyle tarımsal kuraklık yaşanmadığı ifade edilmektedir. Mart ve nisan aylarında yağışların önemi vurgulanmış; Eskil Sultanhanı bölgesinde bitkilerin kardeşlenme döneminin başında olduğu, diğer bölgelerde ise bitki çıkışlarının sorunsuz tamamlandığı kaydedilmiştir.

Sivas’ta Köstebek Zararı Artıyor

Konya ve Eskişehir’de don nedeniyle bitkilerin yeşil kısımlarında sararmalar gözlemlenirken, Sivas’ta bitki gelişiminin normal seyrettiği, olumsuz bir durumun tespit edilmediği belirtilmektedir. Konya’da meteorolojik kuraklık devam etmekte ve bu durum, başta barajlar olmak üzere yer altı ve yer üstü su rezervlerinde azalmaya neden olmuştur. Kış mevsiminde bitkinin su ihtiyacının az olmasından dolayı hububat açısından tarımsal kuraklık yaşanmamakla birlikte, azalan yağışlar nedeniyle kök bölgesindeki su seviyesinin düşük olduğu belirtilmektedir. Bu durum, bitkinin su ihtiyacının arttığı kardeşlenme döneminde tarımsal kuraklık riski oluşturabilir.

Raporda, Ankara, Eskişehir, Kırşehir ve Konya’da fare zararlarının devam ettiği, Sivas’ta ise köstebek zararı gözlemlendiği ifade edilmektedir. Konya’da, önceki aylarda olduğu gibi bu ayda da fare zararlarıyla mücadele faaliyetlerinin sürdüğü aktarılmaktadır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.