Dolar 38,2613
Euro 44,0035
Altın 4.275,52
BİST 9.396,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas 18°C
Hafif Yağmurlu
Sivas
18°C
Hafif Yağmurlu
Çar 21°C
Per 14°C
Cum 16°C
Cts 15°C

Kangal’da Don Olayı Meyve Ağaçlarını Vurdu

Kangal’da meydana gelen don olayı, meyve ağaçlarına zarar vererek tarımda olumsuz etkilere yol açtı. Detaylar için tıklayın!

Kangal’da Don Olayı Meyve Ağaçlarını Vurdu
15 Nisan 2025 14:33 | Son Güncellenme: 15 Nisan 2025 18:44
19
A+
A-

Gece saatlerinde hava sıcaklıklarının -10 dereceye kadar düşmesi, meyve ağaçlarında don etkisi yaratarak büyük ürün kayıplarına sebep oldu. Özellikle Kangal’daki meyve bahçelerinde ciddi hasar meydana geldi.

Kangal Ziraat Odası Başkanı Basri Çoban, zirai don olayının ardından çiftçilerle bir araya gelerek hasarın boyutunu değerlendirdi. Çoban, “İlçemizdeki bu don olayı çiftçilerimiz için büyük bir felaket oluşturdu. Bazı bölgelerde ürün kaybı yüzde 100’e kadar ulaştı. İğdelidere, Yeşilinkale, Yeniköy, Karacaören, Yeşil Vadi ve Etyemez köylerinde kaysı, kiraz, vişne, ceviz ve elma ağaçlarının tamamı zarar gördü. Çiftçilerimizin bu zararları kendi imkanlarıyla karşılaması mümkün değil. Devletimizin destekleme programlarını acilen devreye alması gerekiyor.” dedi.

Çoban, TARSİM sigortası bulunmayan üreticilerin en fazla etkilenen kesim olduğunu belirterek, bu üreticilere özel destek paketleri oluşturulması gerektiğini vurguladı. “Her üreticinin TARSİM kapsamına girmesi mümkün olmuyor. Bu nedenle sigortası olmayan çiftçilerimize devlet desteği sağlanmalı ve hasar tespitleri gecikmeden tamamlanmalıdır.” şeklinde konuştu.

Başkan Çoban, “Kangal’da tarımla uğraşan yüzlerce üretici, zararın boyutunun hızlıca belirlenmesini ve devletin telafi edici adımlar atmasını bekliyor. İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerinin teknik ekipleri derhal sahaya inerek hasar tespit çalışmaları yapmalıdır. Sivas’ın afet bölgesi olarak ilan edilmesi için Sivas Milletvekillerimizin de devreye girmesi gerekmektedir.” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.