Dolar 38,2614
Euro 43,9513
Altın 4.244,61
BİST 9.330,03
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas 18°C
Hafif Yağmurlu
Sivas
18°C
Hafif Yağmurlu
Çar 21°C
Per 14°C
Cum 16°C
Cts 15°C

Ege Denizi’nde 15 Nisan itibarıyla av yasağı Başlıyor

İzmir’de su ürünleri avcılığı ve denetimleri üzerine güncel bilgiler, uygulamalar ve sürdürülebilirlik konularını keşfedin.

Ege Denizi’nde 15 Nisan itibarıyla av yasağı Başlıyor
13 Nisan 2025 12:33 | Son Güncellenme: 13 Nisan 2025 16:24
25
A+
A-

İzmir’de Su Ürünleri Avcılığına Dikkat!

Türkiye’nin önemli deniz ürünleri avcılığı merkezlerinden biri olan İzmir, 629 kilometrelik kıyı şeridi, 30 balıkçı barınağı ve 1738 balıkçı teknesi ile dikkat çekiyor. Ege Denizi’ndeki su ürünleri kaynaklarını korumak amacıyla 15 Nisan’da başlayacak av yasağı, 31 Ağustos’a kadar sürecek. Balıkçılar bu süre zarfında teknelerini onarıp, yeni sezona hazırlık yapacaklar.

İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, 2024-2025 sezonunda İzmir’de hamsi, sardalya, istavrit ve tirsi balığı gibi toplam 10 bin tonun üzerinde su ürünleri avcılığı yapıldığını belirtti. Şahin, “Ege Bölgesi’nde ağırlıklı olarak sardalya avcılığı gerçekleştiriliyor. Bu dönem içinde 4 bin ton civarında hamsi avcılığı yapıldı. Sürdürülebilir avcılık için bu yıl hamsi ile kota uygulamasına başladık. Gelecek süreçte diğer türlerde de popülasyona bağlı olarak benzer kotalar uygulanabilir.” dedi.

Denetimler ve Cezalar

İzmir’de su ürünleri avcılığı denetimlerinin 30 karaya çıkış noktasında yapıldığını ifade eden Şahin, “Bu noktalarda özellikle kotaya tabi ürünlerin kontrolleri gerçekleştiriliyor. Bu sezonda yaklaşık 1500 balıkçı gemisi denetlendi. Hal ve mezat gibi balıkla ilgili her alanda denetimler yapıyoruz. İlimizden başka illere gidecek ürünler için nakil belgeleri düzenliyoruz. Bu sezon 250 civarında usule aykırı işlem tespit edildi ve toplamda 3 milyonun üzerinde idari para cezası uygulandı. 23 ton civarında balığa da el konuldu.” şeklinde konuştu.

Av yasağı döneminde gerçekleşebilecek ihlallerde 5 bin 600 liradan 170 bin liraya kadar idari para cezası uygulanacağını belirten Mustafa Şahin, “Yasak dönemde avcılık yapılmasını engellemek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Türkiye’deki en iyi su ürünleri kontrol teknelerinden biri olan Reis Bey ile denetimlerimizi gerçekleştiriyoruz.” ifadelerini kullandı.

Balıkçılar Sezon Hazırlıklarını Yapıyor

İzmir Deniz Ürünleri Avcıları Üreticileri Birliği Başkanı ve Ege Bölgesi Gırgır Balıkçıları Derneği Başkanı Mehmet Aksoy, “Bu sezon, balıkçının istediği gibi olmasa da çok kötü geçmedi. Kota sistemini İzmir’e uyguladık. Eksiklerimiz oldu ama bu yıl bunları düzelteceğiz. Sezon açılışını 1 Eylül 2024’te yapacağız, 15 Nisan 2025’te kapatıyoruz. Balıkçılar ağlarının bakımını yapacak ve 1 Eylül’de av sezonuna başlayacağız.” dedi.

Aksoy, avcılık ticaretinin rastgele olduğunu, kazançların tekrar yatırım yapmak için harcandığını ifade ederek, “Umarım gelecek yıl daha iyi olur. Herkes önümüzdeki yıldan umutlu. 1 Eylül 2025’te sezonu açmayı planlıyoruz, bu sefer uğurlu olmasını bekliyoruz.” diye ekledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.