Dolar 38,2732
Euro 43,6974
Altın 4.068,20
BİST 9.312,13
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas 20°C
Hafif Yağmurlu
Sivas
20°C
Hafif Yağmurlu
Per 16°C
Cum 15°C
Cts 17°C
Paz 14°C

Divriği Ulu Camii’nden İlham Alan Ahşap İşleme Sanatı

Divriği Ulu Camii’nin eşsiz mimarisinden ilham alarak, ahşap işleme sanatının derinliklerine inin. Geleneksel ve modern dokunuşlar.

Divriği Ulu Camii’nden İlham Alan Ahşap İşleme Sanatı
13 Nisan 2025 10:29
20
A+
A-

Divriği Ulu Camii’nden İlham Alarak Ahşap İşleme Sanatı

Ceviz ağacının sağlamlığı ve dayanıklılığından faydalanarak yapılan ahşap işleme sanatı, Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası’nın benzersiz motiflerinden ilham alıyor. El emeği ile üretilen bu eserler, ahşap yüzeylerde yaşam buluyor.

Selçuklu dönemine ait olan çift başlı kartal figürü, Mengücek şahini ve Darüşşifa kapısındaki süslemeler, sıkça tercih edilen motifler arasında. Bu geleneksel motifler, yalnızca görsel bir estetik sunmakla kalmayıp, aynı zamanda kültürel bir aktarım işlevi de görüyor.

Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası’nın baş mimarı Hürremşah, eserlerinde hiçbir motifin tekrarlanmamasıyla Allah’ın birliğine vurgu yapıyor. Sanatçılar, eserlerinde bu tarihi mirası geleceğe taşımak amacıyla, caminin minber ve minaresindeki kendine özgü motifleri kullanıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Geleneksel El Sanatları Ahşap Oymacılığı ve Bakır İşlemeciliği Devlet Sanatçısı Selma Ginez, 13 yıldır Divriği Halk Eğitim Merkezi’nde usta öğretici olarak görev yapıyor. Ginez, yaklaşık 20 kursiyere eğitim vererek bu sanatın gelecek nesillere aktarılması için çaba harcıyor.

Ahşap Oymacılığı ve Motiflerin Anlamı

Selma Ginez, ahşap oymacılığı sanatı hakkında şu bilgileri verdi: “Ahşap Oymacılığı sanatını ceviz ağacı ile yapıyoruz. Sert bir ağaç olması nedeniyle oymak zor olsa da, yağlı dokusu sayesinde hem dayanıklı hem de dikkat çekici ürünler elde ediyoruz. İlk olarak, çizim tasarlanıyor, ardından İskandinav çekiç yardımıyla ahşap boşaltılıyor ve şekil veriliyor. Bakır işlemeciliği sanatını da benzer şekilde devam ettiriyoruz. Çalışmalarımızda, UNESCO tarafından koruma altına alınan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası’nın Selçuklu motiflerini kullanıyoruz.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.