Çin’den ABD’ye Cevap: Yaptırımlar ve İhracat Kısıtlamaları
Çin, ABD’nin yaptırımlarına karşı sert yanıt veriyor. İhracat kısıtlamaları ve ticaret gerilimleri hakkında detaylı bilgiler burada.

Çin, ABD’nin “karşılıklı tarifeler” çerçevesinde ülkesinden yapılan ithalatlara uyguladığı yüzde 34’lük gümrük vergisi artışına karşılık olarak, ABD şirketlerine yönelik bir dizi ihracat yasakları, kısıtlamalar ve soruşturmalar içeren yaptırımlar açıkladı.
Çin Ticaret Bakanlığı’nın duyurusuna göre, 27 ABD şirketi, ihracat kontrolü veya yasağı listelerine dahil edildi. Bu şirketlerden 16’sı, askeri ve sivil ikili kullanıma yönelik ürünlerinin ihracatına yasak getirilenler arasında yer alırken, 11 şirket de Çin’in “güvenilmez varlık” listesine alındı. Bu listeye dahil edilen şirketlerin, Çin ile teknoloji işbirliği yapmasının ardından ülkenin ulusal güvenliğine zarar verebileceği ifade edildi.
Ticaret Bakanlığı, 16 ABD şirketinin, Çin’in ulusal güvenliğini ve çıkarlarını koruma amacıyla ihracat kontrol listesine alındığını belirtti. Bu şirketlerin, savunma, havacılık, dron üretimi, istihbarat ve lojistik gibi alanlarda faaliyet gösterdikleri vurgulandı. Söz konusu şirketler, Çin’e yapacakları ihracat için denetimlere tabi olacaklar.
Ayrıca, Çin, ABD merkezli bazı tıbbi tomografi tüpü ürünlerine yönelik damping soruşturması başlattı. Çin Devlet Piyasa Düzenleme İdaresi, ABD’li kimya şirketi Dupont’un Çin’deki iştiraki ile ilgili tekelleşme karşıtı bir soruşturma başlattığını da duyurdu.
Çin Gümrükler Genel İdaresi ise, ABD’den 6 şirketin, Çin’e kanatlı hayvan ürünleri ve süpürge darısı ihracatı izinlerini iptal etti. Tüm bu gelişmeler, ABD Başkanı’nın “karşılıklı tarifeler” çerçevesinde Çin’e yönelik yüzde 34’lük ek gümrük tarifesi uygulayacağı açıklamasının ardından yaşandı. Washington yönetimi, Çin’den yapılan ithalatlara uygulanan yüzde 10’luk baz tarifeye ek olarak yüzde 24’lük “karşılıklı tarife” de eklemişti.