Belge Sahteciliği ve İmza Güvenliği Üzerine Uyarılar
Belge sahteciliği ve imza güvenliği hakkında bilgilendirici uyarılarla dolu, dikkat etmeniz gereken önemli noktaları keşfedin.

Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkanlığı, belge sahteciliği, el yazısı incelemesi, imza doğrulama ve makine yazıları gibi konularda önemli çalışmalar yürütüyor. Bu incelemeler, adli vakaların aydınlatılmasına katkı sağlarken, vatandaşları da bu konuda dikkatli olmaya çağırıyor.
Belge İnceleme Uzmanı Komiser Berkan Kuş, belge sahteciliği ve imza güvenliğinin, bireylerin dikkat etmesi gereken kritik unsurlar arasında yer aldığını vurguladı. İsim ve soyadını içeren imzaların taklit edilmesinin zor olduğunu belirten Kuş, basit imzaların ise daha kolay taklit edilebildiğine dikkat çekti. Bu nedenle, karmaşık imzaların tercih edilmesinin mağduriyetleri azaltabileceğini ifade etti.
İmza Güvenliği İçin Öneriler
Kuş, en çok çek ve senetlerde imza sahteciliği vakalarıyla karşılaştıklarını belirtirken, imzaların daha karmaşık bir yapı ile oluşturulmasının önemine değindi. Vatandaşlardan her yerde aynı imzayı kullanmalarını ve imza atarken bir imza kalemi kullanmalarını istedi. Ayrıca, çek ve senetlerde meblağların rakamla, yazıyla ve değerle gösteren alanlarının kapama çizgileri ile bitişik olmasına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.
Öne çıkan öneriler:
- Boş kağıtlara imza atmayın.
- Her evrakı titizlikle inceleyin, uzatılan belgeleri dikkatle kontrol edin.
- İmzanızı taşırarak atmaya özen gösterin.
Kuş, dolandırıcıların kargo teslim tutanaklarındaki imza bölümlerini kesip altına senet ya da boş kağıt yerleştirerek imzaları alabiliyor olduğunu söyledi. Bu nedenle, imza atılan belgelerin okunması ve dikkatlice incelenmesi gerektiğini belirtti.
Bilimsel Yöntemlerle İnceleme
İmza taklitlerinin tespit edilmesinde Kriminal Daire Başkanlığı Belge İnceleme Şube Müdürlüğü uzmanlarının titiz çalışmaları sayesinde önemli ilerlemeler kaydediliyor. Kuş, bu alanda en güncel bilimsel metotlar ve cihazların kullanıldığını dile getirdi. Belge üzerindeki tahrifatlar ve sahteciliklerin tespitinde kullanılan farklı ışık kaynakları, imzaların karakteristik el hareketleri ile analiz edilmesine olanak tanıyor.
Suça konu imzaların, daha önceki imzalarla mukayese edilerek incelendiğini ve bu süreçte elde edilen verilerle kanaat oluşturulduğunu aktardı.