Dolar 38,4208
Euro 43,7342
Altın 4.138,69
BİST 9.490,90
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas 17°C
Hafif Yağmurlu
Sivas
17°C
Hafif Yağmurlu
Cum 15°C
Cts 17°C
Paz 15°C
Pts 15°C

Ankara’da Kritik Madenler ve Enerji Stratejileri Üzerine Açıklamalar

Ankara’da kritik madenler ve enerji stratejileri üzerine detaylı açıklamalar. Sektördeki gelişmeleri ve geleceği keşfedin.

Ankara’da Kritik Madenler ve Enerji Stratejileri Üzerine Açıklamalar
13 Nisan 2025 09:03
19
A+
A-

Ankara’da Kritik Madenler ve Enerji Stratejileri Üzerine Önemli Açıklamalar

Bakan Bayraktar, geçtiğimiz yüzyılın altına hücum yüzyılı olduğunu belirterek, “Yeni yüzyıl ve yeni dönemde kritik madenlere yöneliyoruz.” dedi.

2016 Sonrası Strateji Değişikliği

Bakan Bayraktar, Sakıp Sabancı Müzesi’nde gerçekleştirilen 18. IICEC Enerji ve İklim Forumu’na katıldı. Burada yaptığı konuşmada, Türkiye’nin petrol ve gaz alanındaki stratejisinin 2016 yılından itibaren önemli bir değişim geçirdiğini ifade etti.

Üç Temel Strateji

Bayraktar, bu değişimin üç ana ayağa dayandığını vurgulayarak, ilk olarak Türkiye’nin kendi filosuyla daha kararlı bir şekilde arama faaliyetlerine yöneldiğini aktardı. Bu çerçevede, Karadeniz’de Sakarya Gaz Sahası’nda cumhuriyet tarihinin en büyük doğal gaz keşfini gerçekleştirdiklerini hatırlattı. Bayraktar, “Bugün itibariyle günde 8,8 milyon metreküp gaz üretmeye başladık. Türkiye’deki 3,8 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacını kendimiz karşılar hale geldik.” şeklinde konuştu.

Artan Doğal Gaz Üretimi

Bayraktar, bu ayın sonunda üretimin 9,5 milyon metreküp seviyesine ulaşacağını ve Sakarya Gaz Sahası’ndaki birinci fazın tamamlanacağını belirtti. Önümüzdeki yıl üretimi iki katına çıkararak, Türkiye’nin yıllık 7,5 milyar metreküp doğal gaz üreteceğini ifade etti. “Cumhuriyet tarihi boyunca ürettiğimiz doğal gazın neredeyse 50 katını üretmiş olacağız.” diye ekledi.

Yeni Keşifler ve Potansiyel

Stratejinin ikinci ayağında, henüz keşfedilmemiş alanlara yönelmek olduğunu belirten Bayraktar, 2021 yılında Gabar’da yapılan keşfi örnek gösterdi. “Bugün Gabar, 80 bin varil petrol üretiyor. Stratejinin belirlendiği 2016 yılında Türkiye Petrolleri’nin günlük petrol üretimi 36 bin varildi. Bu bölgede çok daha büyük bir potansiyel olduğuna inanıyoruz.” dedi.

Konvansiyonel Olmayan Üretim Programı

Stratejinin üçüncü ayağına da değinen Bayraktar, Türkiye’nin konvansiyonel olmayan üretim alanında güçlü bir programa ihtiyaç duyduğunu ifade etti. “Diyarbakır’da 4 sahada konvansiyonel olmayan üretimle ilgili yeni bir ortaklık oluşturduk. Cracking metodu ile petrol üretimi yapmayı hedefliyoruz.” diye belirtti.

Gelecek Umutları

Bu tür bir üretimin, Amerika’nın dünyanın en büyük petrol ve doğal gaz üreticisi olma yolunda önemli bir adım attığını vurgulayan Bayraktar, “Trakya ve Güneydoğu’daki sahalarda büyük umutlarla bu işe giriyoruz. Eğer bu stratejinin ilk iki ayağı gibi üçüncü ayak da başarılı olursa, Türkiye’de çok farklı bir konjonktürden bahsedebiliriz.” ifadelerini kullandı.

Kritik Madenlere Yöneliş

Bakan Bayraktar, geçmiş yüzyılda altın madenlerine yoğunlaşmanın ardından, günümüzde kritik madenlere yönelimin önemini vurguladı. “Eskişehir Beylikova’daki nadir toprak elementleri gibi Türkiye’nin bu alanda önemli rezervleri mevcut ve bunları ekonomiye kazandırmak öncelikli hedeflerimiz arasında.” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.