Yeni Yönetmelik ile Sağlık Meslek Hizmet Birimleri Kuruluyor
Yeni yönetmelikle sağlık meslek hizmet birimleri kuruluyor. Sağlık hizmetleri daha erişilebilir ve etkili hale geliyor.

Yeni Yönetmelik ile Sağlık Meslek Hizmet Birimleri Kurulacak
Sağlık hizmetlerinin daha erişilebilir ve etkin bir şekilde sunulabilmesi amacıyla hazırlanan yeni yönetmelik, sağlık meslek mensuplarına önemli fırsatlar sunuyor. Artık dil ve konuşma terapistleri, diyetisyenler, ebeler, ergoterapistler, fizyoterapistler, hemşireler ve eş değer sağlık memurları, klinik psikologlar, odyologlar ve podologlar, mesleki yetkinlikleri dâhilinde “sağlık meslek hizmet birimi” adı altında ruhsat alarak serbest olarak mesleklerini icra edebilecekler.
Bu gelişmeyle birlikte, daha önce “Sağlık Kabinleri Hakkında Genelge” kapsamındaki ebeler, hemşireler ve toplum sağlığı bölümü mezunu sağlık memurlarına, hemşireliğe eş değer sağlık memurları da eklenmiş oldu. Yönetmelik gereği, aynı meslek unvanına sahip en fazla üç sağlık meslek mensubu bir araya gelerek ortak bir “sağlık meslek hizmet birimi” açabilecek ve her biri için ayrı ruhsat düzenlenecek.
Yeni sağlık meslek hizmet birimlerinin faaliyete geçmesiyle, bu meslek gruplarına yönelik yeni istihdam alanları oluşacak. Ayrıca, destek hizmetleri için sağlık personeli, sekreter ve temizlik görevlisi gibi iş olanakları da sağlanacak.
- Fizyoterapist yanında fizyoterapi teknikeri,
- Klinik psikolog yanında psikolog,
- Odyolog yanında odyometri teknikeri,
- Ergoterapist yanında ergoterapi teknikeri çalışabilecek.
Yönetmelik ile sağlık meslek hizmet birimlerinde yalnızca meslek yetkisi kapsamında hizmet verilebilecek. Hekim tarafından tanı konmuş hastalara tedavi planı veya reçete doğrultusunda hizmet sunulabilecek. Ancak, yetki dışındaki herhangi bir tıbbi uygulama, ilaç, tıbbi malzeme, kozmetik ürün veya gıda takviyesi satışı yasaklanacak.
Bu yeni düzenleme ile sağlık hizmetleri yalnızca hastanelerle sınırlı kalmayacak, aynı zamanda toplum temelli ve bireysel hizmetler de sunulacak. Özel sağlık hizmetleri almak isteyenler için yeni bir seçenek daha ortaya çıkmış olacak. Ayrıca, açılacak olan bu birimlerin, sağlık kurumlarındaki yoğunluğu azaltarak hasta bekleme sürelerini kısaltması bekleniyor.
Her sağlık meslek hizmet birimi, belirlenen standartlara uygun olarak gerekli donanımlara sahip olacak. Verilen hizmetler kayıt altına alınacak ve sağlık meslek mensupları, her işlem öncesinde hastaları bilgilendirmek ve onay almak zorunda olacak. Hasta haklarının korunması sağlanacak ve hizmetle ilgili talep, şikayet ve öneri mekanizmaları açık ve ulaşılabilir hale getirilecek.
Her bir sağlık meslek hizmet biriminde “T.C. Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi (SABİM) ALO 184” ibaresini içeren entegre karekod uygulaması zorunlu olacak. Ayrıca, tabelalarda “özel sağlık meslek hizmet birimi” ibaresinin bulunması gerekecek.
Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılan bu birimler, denetlenebilir ve izlenebilir olacak. Özel olarak sunulan sağlık meslek hizmetleri, Sağlık Bakanlığı tarafından denetlenecek. Tıbbi uygulamaların denetimi için, bakanlığa bağlı sağlık kurumları ile üniversitelerden uzmanlardan oluşan en az üç kişilik denetim komisyonları kurulacak. Bu komisyonlar, uygulamaların mevzuata uygunluğunu değerlendirip, sağlık meslek mensuplarının faaliyetlerini düzenli olarak inceleyecek.