Myanmar’daki Depremler: Can Kaybı ve Uluslararası Yardım Çabaları
Myanmar’daki depremler sonrası yaşanan can kaybı ve uluslararası yardım çabalarını keşfedin. Bu trajik olayın etkilerini anlamak için tıklayın.

Myanmar’da Depremler: Can Kaybı ve Yaralı Sayısı Artıyor
Myanmar’da meydana gelen 7,7 ve 6,4 büyüklüğündeki depremler sonucunda yaşamını yitirenlerin sayısı 1002’ye, yaralı sayısı ise 2 bin 376’ya ulaştı. Bu depremler, geniş bir alanda hissedilirken, etki alanı Myanmar’ın başkenti Nepido’nun kuzeyinde yer alan Sagaing bölgesinin yaklaşık 16 kilometre kuzeybatısında oluştu. Sarsıntılar, yerin yaklaşık 10 kilometre derinliğinde meydana geldi.
Yetkililer, can kaybının artmasından endişe ediyor. Sarsıntılar, Myanmar ve Tayland’ın yanı sıra Çin’in Yünnan eyaletinde de hasara yol açtı. Yünnan’da bazı yaralanmalar bildirildi ancak can kaybına dair henüz kesin bir bilgi bulunmuyor.
Uluslararası Yardım Ekipleri Hareket Geçti
Myanmar’daki askeri yönetim, depremin ardından uluslararası yardım talep etti. Bunun üzerine çeşitli ülkelerden kurtarma ekipleri ve yardım malzemeleri bölgeye gönderilmeye başlandı. Yünnan eyaletinden gelen 37 kişilik bir ekip, kurtarma ve afet yardım çalışmalarına katılmak üzere Myanmar’ın Yangon kentine ulaştı. Bu ekip, ısı dedektörleri, deprem uyarı sistemleri ve dronlarla destek sağlayacak.
Ayrıca, Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, bölgeye 120 kurtarma görevlisi ve insani yardım malzemeleri taşıyan iki uçak gönderdi. Hindistan ise, kurtarma ve sağlık ekibinin yanı sıra battaniye, muşamba, hijyen kitleri, uyku tulumları, güneş enerjili lambalar, gıda paketleri ve mutfak gereçleri gibi çeşitli yardım malzemeleri gönderdiğini duyurdu.
BM’den Acil Durum Fonu
Birleşmiş Milletler, depremzedeler için 5 milyon dolarlık acil durum fonu ayıracağını açıkladı. BM Sözcüsü, Myanmar’daki insani krizin depremlerle birlikte daha da derinleşeceğini belirtti ve ülkede halihazırda 20 milyon insanın yardıma ihtiyaç duyduğunu ifade etti.
Erişim Sıkıntıları ve Yardımda Belirsizlik
Askeri yönetim, depremin etkili olduğu 6 bölgede acil durum ilan etti. Ülkedeki iç savaş nedeniyle bazı bölgelere yardım ulaştırılmasının mümkün olup olmayacağı ise belirsizliğini koruyor. Kızılhaç, depremin en fazla yıkıma neden olduğu Mandalay, Sagaing ve Şan eyaletlerinde elektrik hatlarının zarar görmesi nedeniyle erişim sorunları yaşandığını bildirdi. İlk raporlar, depremlerin geniş çapta büyük hasara yol açtığını gösteriyor.
Myanmar’ın orta kesiminde dün öğle saatlerinde meydana gelen depremler, sadece yerel alanda değil, Tayland ve Çin’de de güçlü bir şekilde hissedildi.