Dolar 37,9994
Euro 41,1780
Altın 3.703,73
BİST 9.649,53
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas 20°C
Çok Bulutlu
Sivas
20°C
Çok Bulutlu
Per 23°C
Cum 18°C
Cts 16°C
Paz 15°C

Hakan Fidan’ın Washington Ziyareti ve Türkiye-ABD İlişkileri

Hakan Fidan’ın Washington ziyareti, Türkiye-ABD ilişkileri açısından kritik bir dönüm noktasıdır. Bu ziyaretin arka planı, gündemi ve sonuçları hakkında detaylı bilgilerle dolu kapsamlı bir inceleme.

Hakan Fidan’ın Washington Ziyareti ve Türkiye-ABD İlişkileri
24 Mart 2025 12:30
9
A+
A-

Hakan Fidan’ın Washington Ziyareti

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 25-26 Mart tarihlerinde ABD’nin başkenti Washington’a resmi bir ziyarette bulunacak. Bu ziyaret, Trump yönetimi sonrası iki ülke arasındaki ilk üst düzey görüşmelerden biri olacak.

Bakan Fidan, ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio ve diğer üst düzey yetkililerle bir araya gelerek Türkiye ile ABD arasındaki ikili ilişkilerin güçlendirilmesi adına stratejik adımları masaya yatıracak.

  • Ukrayna, Filistin ve Suriye’deki güncel gelişmelerin ele alınması
  • Bölgesel işbirlikleri ve ortak yaklaşımlar
  • Türkiye’nin Suriye’deki istikrarı destekleme amacı
  • İnsani yardımlar konusunda ABD ile işbirliği niyeti

Fidan’ın görüşmelerinde, Türkiye’nin “SDG” çatısı altındaki PKK/YPG unsurlarına dair yaklaşımı ve bu unsurların tasfiyesi gerekliliği vurgulanması bekleniyor. Ayrıca, FETÖ gibi terör örgütleriyle mücadelede daha kuvvetli bir işbirliği talep edilecek.

Türkiye’nin Rusya-Ukrayna savaşının sona erdirilmesi yönündeki diplomatik çabaları desteklediği ve ABD’nin öncülüğünde devam eden ateşkes girişimlerine katkıda bulunmaya hazır olduğu da ifade edilecek.

Bakan Fidan’ın, Gazze’deki kalıcı ateşkesin sağlanması ve insani yardımların bölgeye ulaştırılması için ABD’nin İsrail üzerindeki etkisini kullanarak daha fazla çaba gösterilmesi gerektiğine de değinmesi bekleniyor.

Ayrıca, CAATSA yaptırımlarının kaldırılması ve Türkiye’nin F-35 programına geri dönüş sürecinin ele alınması önemli bir konu olarak gündeme gelecek. Ziyaretin son bölümünde, savunma sanayi işbirliği ve tedarik süreçlerinin önündeki engellerin kaldırılması gerekliliği vurgulanacak. Bu adımların, Türkiye ile ABD arasındaki ticaret hacmini 100 milyar dolara çıkarma hedefini destekleyeceği belirtiliyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.