Dolar 36,4339
Euro 38,1549
Altın 3.441,38
BİST 9.602,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas -6°C
Hafif Kar Yağışlı
Sivas
-6°C
Hafif Kar Yağışlı
Pts -4°C
Sal -4°C
Çar 0°C
Per 0°C

Yeni Bir Yapay Zeka Modeli: Bağlam Farkındalıklı Pekiştirmeli Derin Öğrenme

Yeni yapay zeka modeli, bağlam farkındalıklı pekiştirmeli derin öğrenme yöntemleri ile öne çıkıyor. Bu yenilikçi yaklaşım, zeka sistemlerinin çevresel bilgileri daha iyi anlamasını ve öğrenmesini sağlıyor.

Yeni Bir Yapay Zeka Modeli: Bağlam Farkındalıklı Pekiştirmeli Derin Öğrenme
23 Şubat 2025 11:04 | Son Güncellenme: 23 Şubat 2025 11:29
5
A+
A-

Derin Öğrenme ve Yapay Zeka Üzerine Yeni Bir Model Önerisi

Son yıllarda yapay zeka ve derin öğrenme kavramları, makinelerin ve uygulamaların karar alma süreçlerinde önemli bir yere sahip olmaya başladı. Bu alandaki gelişmeler, Prof. Dr. Cahit Arf’ın “Makine düşünebilir mi?” sorusunun yanıtını aramaya devam ediyor.

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nde Bilgisayar Mühendisliği öğretim üyesi olan Doç. Dr. Farhan Aadil, bu alandaki çalışmalarına yeni bir model önerisi ekledi. Aadil’in önerdiği “Bağlam Farkındalıklı Pekiştirmeli Derin Öğrenme Modeli”, yalnızca geçmiş deneyimlere dayanarak öğrenen uygulamaların ötesine geçmeyi hedefliyor. Bu model, insan beyninin yeni bilgileri işleme şekline benzer bir yöntemle, çevresel faktörler, zaman ve konum gibi kriterleri öğrenme sürecine dahil ediyor.

Aadil, “An Actor-Critic Based Recommender System With Context-Aware User Modeling” başlıklı çalışmasıyla, öğrenen bilgisayarların yalnızca deneme yanılma yoluyla elde edilen bilgilerin ötesinde yeni parametreleri de dikkate almasını sağlıyor. Bu çalışma, Prof. Dr. Cahit Arf’ın sorusuna bir adım daha yaklaşmamıza yardımcı oluyor.

Bu önemli çalışma, Pakistan İslamabad COMSATS Üniversitesi’nden Doç. Dr. Muazzam Maksood ile iş birliği içinde yürütülüyor. Hem uluslararası akademik iş birliği açısından hem de bilimsel çalışmaların küreselleşmesi bakımından büyük bir öneme sahip. Aadil’in geliştirdiği model, yapay zekanın eğitim, sağlık ve akıllı teknolojilerdeki uygulama ve karar süreçleri için yeni fırsatlar sunuyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.