Yeni Bir Yapay Zeka Modeli: Bağlam Farkındalıklı Pekiştirmeli Derin Öğrenme
Yeni yapay zeka modeli, bağlam farkındalıklı pekiştirmeli derin öğrenme yöntemleri ile öne çıkıyor. Bu yenilikçi yaklaşım, zeka sistemlerinin çevresel bilgileri daha iyi anlamasını ve öğrenmesini sağlıyor.

Derin Öğrenme ve Yapay Zeka Üzerine Yeni Bir Model Önerisi
Son yıllarda yapay zeka ve derin öğrenme kavramları, makinelerin ve uygulamaların karar alma süreçlerinde önemli bir yere sahip olmaya başladı. Bu alandaki gelişmeler, Prof. Dr. Cahit Arf’ın “Makine düşünebilir mi?” sorusunun yanıtını aramaya devam ediyor.
Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nde Bilgisayar Mühendisliği öğretim üyesi olan Doç. Dr. Farhan Aadil, bu alandaki çalışmalarına yeni bir model önerisi ekledi. Aadil’in önerdiği “Bağlam Farkındalıklı Pekiştirmeli Derin Öğrenme Modeli”, yalnızca geçmiş deneyimlere dayanarak öğrenen uygulamaların ötesine geçmeyi hedefliyor. Bu model, insan beyninin yeni bilgileri işleme şekline benzer bir yöntemle, çevresel faktörler, zaman ve konum gibi kriterleri öğrenme sürecine dahil ediyor.
Aadil, “An Actor-Critic Based Recommender System With Context-Aware User Modeling” başlıklı çalışmasıyla, öğrenen bilgisayarların yalnızca deneme yanılma yoluyla elde edilen bilgilerin ötesinde yeni parametreleri de dikkate almasını sağlıyor. Bu çalışma, Prof. Dr. Cahit Arf’ın sorusuna bir adım daha yaklaşmamıza yardımcı oluyor.
Bu önemli çalışma, Pakistan İslamabad COMSATS Üniversitesi’nden Doç. Dr. Muazzam Maksood ile iş birliği içinde yürütülüyor. Hem uluslararası akademik iş birliği açısından hem de bilimsel çalışmaların küreselleşmesi bakımından büyük bir öneme sahip. Aadil’in geliştirdiği model, yapay zekanın eğitim, sağlık ve akıllı teknolojilerdeki uygulama ve karar süreçleri için yeni fırsatlar sunuyor.