Dolar 36,4339
Euro 38,1549
Altın 3.441,38
BİST 9.602,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas -8°C
Hafif Kar Yağışlı
Sivas
-8°C
Hafif Kar Yağışlı
Paz -7°C
Pts -5°C
Sal -4°C
Çar -2°C

Yangınların Sebepleri ve Önlemleri

Yangınların sebepleri ve bu felaketleri önlemek için alınacak önlemler hakkında kapsamlı bilgi edinin. Yangın güvenliği, korunma yöntemleri ve yangın sırasında yapılması gerekenler ile ilgili ipuçları için makalemizi okuyun.

Yangınların Sebepleri ve Önlemleri
15 Şubat 2025 13:04
13
A+
A-

Yangınların Sebepleri ve Önlemler

Kayseri Üniversitesi (KAYÜ) Bünyan Meslek Yüksekokulu Mülkiyet Koruma ve Güvenlik Bölümü Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Program Başkan Öğretim Görevlisi Dr. Emrah Gökkaya, AA muhabirine, meydana gelen yangınların büyük çoğunluğunun sebebinin bilgisizlik, dikkatsizlik, tedbirsizlik ve ihmalden kaynaklandığını söyledi. Gökkaya, 1950’li yıllarda yangınların ortaya çıkmasından alevlenme aşamasına kadar geçen sürenin 15 dakika olduğunu belirterek, bu sürenin 25 yıl öncesinde 5 dakikaya düştüğünü, günümüzde ise 3 dakikadan sonra ölümcül durumların ortaya çıktığını aktardı. Katı bir maddenin yangında ilk 5 dakikada 550 santigrat, 10’ncu dakikada 650 santigrat, 15’nci dakikada ise 750 santigrat dereceye çıktığını dile getiren Gökkaya, insan vücudunun 175 santigrat dereceye 1 dakika dayanabileceğini ve yangınlarda ilk saniyelerin oldukça önemli olduğunu vurguladı.

Denetimlerinin sıklığının arttırılması gerekmektedir

Denetimlerinin sıklığının arttırılması gerekmektedir

Yapılarda oluşabilecek yangınlara karşı tüm aktif ve pasif yangın güvenlik önlemlerinin alınması gerektiğini kaydeden Gökkaya, şöyle konuştu:

  • Her şeyden önce binaların yönetmeliğe uygun olarak inşa edilmesi gerekiyor.
  • Bu yönetmelikten önce yapılan binaların denetimlerinin sıklığının arttırılması gerekmektedir.
  • Binalarda bulunması gereken yangın merdivenlerinin kullanılabilir halde olması ve yangın bölme duvarlarının bina içerisinde inşa edilmesi lazım.
  • Binadaki yapı malzemelerinin yangına karşı duyarlı halde olması gerekiyor.
  • Eğer bu konaklama hizmeti veren bir yapıysa bireylerin acil durum bilgisinin daha önceden broşür veya videolarla bilgi verilmesi lazım.
  • Tüm binalarda acil durum yönetmeliği baz alınarak acil durum ekiplerinin bulunması ve eğitimlerin daha önceden alınması gerekir.

Aktif ve pasif güvenlik önlemlerinin periyodik bakımları önem arz ediyor

Aktif ve pasif güvenlik önlemlerinin periyodik bakımları önem arz ediyor

Gökkaya, yapıların içerisinde bulunan yangın söndürme otonomlarının ve periyodik bakımlarının yapılmasının büyük önem taşıdığını söyledi. Emrah Gökkaya, “Meydana gelen yangın ve afetlerde büyük oranda bilinçsizlik, dikkatsizlik, tedbirsizlik ve ihmaller göz önünde bulundurulduğunda can ve mal kayıplarının arttığını görmekteyiz. Dolayısıyla yapısal ve yapısal olmayan tüm aktif ve pasif güvenlik önlemlerinin bina içerisinde periyodik bakımlarının düzenli olarak standartlara uygun yapılması önem arz etmektedir.” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.