Dolar 36,4339
Euro 38,1549
Altın 3.441,38
BİST 9.602,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas -8°C
Kar Yağışlı
Sivas
-8°C
Kar Yağışlı
Paz -8°C
Pts -5°C
Sal -4°C
Çar -2°C

UTTS ile Kaçak Akaryakıt Kullanımının Önlenmesi ve Sektördeki Dönüşüm

UTTS ile kaçak akaryakıt kullanımını önlemek ve sektördeki dönüşümü sağlamak için hayata geçirilen yenilikçi çözümleri keşfedin. Enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik odaklı stratejilerle akaryakıt sektöründeki değişimi destekleyin.

UTTS ile Kaçak Akaryakıt Kullanımının Önlenmesi ve Sektördeki Dönüşüm
11 Şubat 2025 14:08 | Son Güncellenme: 11 Şubat 2025 22:47
17
A+
A-

PÜİS’ten yapılan açıklamada konuya ilişkin değerlendirmelerine yer verilen Okumuş, UTTS’nin, akaryakıt istasyonlarında otomatik plaka tanıma ve taşıt kimliklendirme yoluyla kaçak akaryakıt kullanımını önlemeyi, vergi kaybını azaltmayı ve sektörde daha şeffaf bir denetim mekanizması oluşturmayı hedeflediğini ifade etti.

Okumuş, Türkiye’de trafikte bulunan 29 milyon araçtan ticari olan 8 milyonunun sisteme dahil edildiğini, bu araçların 4 milyonu aşkın bölümünde sistem montajlarının tamamlandığını kaydetti.

Türkiye genelinde 12 bin 600 akaryakıt bayisinin 11 bin 300’ünde satın alma işlemlerinin tamamlanarak montaj sürecinin başladığını aktaran Okumuş, kalan bayilerdeki işlemlerin 6 hafta içinde tamamlanacağını belirtti.

Okumuş, Anadolu’daki küçük ölçekli istasyonların UTTS’ye geçiş masraflarını karşılamak için PÜİS olarak bir fon oluşturduklarını anlattı.

Sadece ticari araçları kapsayan sistemin gerçek maliyetinin 1413 lira olduğuna işaret eden Okumuş, bu rakamın tüm harcama kalemlerini içerdiği bilgisini verdi.

Okumuş, “UTTS’de kullanılan parçaların tamamı Türkiye’de üretiliyor ve yazılım Türk mühendisler tarafından geliştirildi. Sistem akaryakıt sektöründe önemli bir dönüşüm sağlayacak.” ifadelerini kullandı.

“Kayıt dışı akaryakıt alınacak nokta kalmayacak”

UTTS’ye yönelik eleştirilere işaret eden Okumuş, yeni düzenlemenin kayıt dışı akaryakıtla mücadelede önemli olduğunu vurguladı.

Yeni düzenlemeyle şantiye, maden ocağı ve tır garajları gibi yerlerdeki depolara dökme akaryakıt satışının yasaklandığını anımsatan Okumuş, “Bu noktalarda kullanılan araçlar da UTTS’ye dahil edilecek, yoksa bu araçları kullanan şirketler akaryakıt harcamalarını gider olarak gösterip, vergi indiriminden yararlanamayacak. Kısaca kayıt dışı akaryakıt alınacak nokta kalmayacak.” değerlendirmesinde bulundu.

“Sistem Türk mühendisler tarafından üretiliyor”

“UTTS’nin yabancı üretim olduğu” yönündeki iddialara da değinen Okumuş, sistemde kullanılan çip ve parçaların tamamen Türkiye’de üretildiğini, yazılımın da Türk mühendisler tarafından geliştirildiğini kaydetti.

Türkiye’de taşıt tanıma sisteminin 27 yıldır kullanıldığını hatırlatan Okumuş, “Bu sistemin parçaları tek bir firma tarafından satılıyordu, maliyeti de 30 dolardı. Bunu kimse konuşmadı. UTTS’ye yönelik eleştiriler tamamen rantçıların oyunu.” ifadesini kullandı.

PÜİS yöneticilerinin haftalardır Türkiye genelinde akaryakıt istasyonu sahipleriyle bilgilendirme toplantıları gerçekleştirdiğini belirten Okumuş, UTTS’nin sektöre ve ülkeye sağlayacağı faydaları anlatmaya devam edeceklerini aktardı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.