Dolar 36,4582
Euro 38,2754
Altın 3.445,97
BİST 9.513,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas -1°C
Çok Bulutlu
Sivas
-1°C
Çok Bulutlu
Çar 1°C
Per 0°C
Cum 2°C
Cts 0°C

Türkiye’de Araç Muayene Hizmetlerinin Özelleştirilmesi ve Yeni İhale Süreci

Türkiye’de araç muayene hizmetlerinin özelleştirilmesi ve yeni ihale süreci hakkında detaylı bilgiler. Bu süreçteki değişiklikler, etkiler ve beklentiler üzerine kapsamlı bir inceleme.

Türkiye’de Araç Muayene Hizmetlerinin Özelleştirilmesi ve Yeni İhale Süreci
25 Şubat 2025 13:04
5
A+
A-

Türkiye’de Araç Muayene Hizmetlerinin Özelleştirilmesi

Türkiye’de araç muayene hizmetleri, 20 Aralık 2004 tarihinde yapılan ihale ile özelleştirildi. Bu süreçte, yatırımcılarla araç muayene istasyonlarının yapımı, bakımı ve işletilmesine dair imtiyaz sözleşmeleri 15 Ağustos 2007’de imzalandı. Sözleşmelerin süresi, 14 Ağustos 2027’de sona erecek.

Mevcut sözleşmelerin 2027’de sona erecek olması ve kamu hizmetinin kesintiye uğramadan devam etmesi için 2027-2047 döneminde araç muayene istasyonlarının yapımı, bakımı ve işletilmesi hizmetlerinin özelleştirilmesine yönelik ihale süreci başlatıldı.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen son ihalede, 20 yıllık imtiyaz hakkı için MOI Ortak Girişim Grubu (Met-Gün İnşaat Taahhüt ve Ticaret AŞ-Itversia Gestion S.L.-Opus Group AB-VTV Norte SA) 1. bölge araç muayene hizmetleri için 830 milyon dolar, 2. bölge araç muayene hizmetleri için 890 milyon dolar teklif vererek toplamda 1 milyar 720 milyon dolarlık bir öneri sundu.

Teknik olarak tamamlanan ihalelerin ardından, Rekabet Kurulu ve Cumhurbaşkanı kararları ile Danıştay görüşünün alınmasının ardından imtiyaz sözleşmeleri imzalanacak. Alıcı firma, özelleştirme bedeli dışında muayene ücretlerinden yasal olarak belirlenen oranda kamu payı ödemesi yapacak.

Avrupa Birliği Standartlarında Araç Muayene Hizmetleri

Araç muayene istasyonlarına yapılacak yatırımlarla, muayene hizmetleri özel sektör aracılığıyla kamu bütçesine yük getirmeden yürütülecek. Yeni imtiyaz dönemine yönelik ihale şartnamesine göre, 1. bölgede 125, 2. bölgede ise 124 olmak üzere toplamda 249 sabit istasyon ve 10 motosiklet istasyonu kurulacak. Ayrıca, 1. bölgede 47, 2. bölgede 46 olmak üzere toplam 93 seyyar istasyon da hizmete girecek.

Bu çerçevede, trafiğe tescilli motorlu ve motorsuz araçların muayeneleri Avrupa Birliği standartlarında gerçekleştirilecek. Hizmeti verecek olan işletmeler, gerekli makine ve ekipman yatırımlarını yapmakla yükümlü olacak. Türkiye’de, büyük kısmı otomobillerden oluşan yaklaşık 31 milyon 300 bin araç bulunmakta ve işletici, 20 yıllık süreçte artan araç sayısına bağlı olarak yeni istasyonlar açma imkânına sahip olacak.

Muayene hizmetlerine yönelik ödemelerin kredi kartı veya günün teknolojik şartlarına uygun diğer tahsilat yöntemleriyle yapılması durumunda, komisyon gibi masrafların vatandaşa yansıtılmayacağı belirtiliyor. İstasyonlarda elektrikli şarj istasyonu, ATM ve kafeterya gibi hizmetler de sunulacak. Ayrıca, aracı muayeneye getiren kişilerin randevu talepleri ve muayene işlemleriyle ilgili talep ve şikayetleri için ücretsiz bir çağrı merkezi kurulacak.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.