Dolar 35,9943
Euro 36,9550
Altın 3.242,77
BİST 9.827,78
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas 6°C
Karla Karışık Yağmurlu
Sivas
6°C
Karla Karışık Yağmurlu
Sal -2°C
Çar -3°C
Per -1°C
Cum -1°C

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş’un Açıklamaları

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş’un güncel açıklamalarını içeren bu içerikte, siyasi gelişmelere dair önemli detaylar ve TBMM’nin gündemindeki konular ele alınıyor. Detaylar için okumaya devam edin.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş’un Açıklamaları
2 Şubat 2025 14:12
11
A+
A-

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, gazetecilerle kahvaltıda bir araya geldi. Kurtulmuş kahvaltıda, hem Türkiye’nin iç siyasi gündemini hem de dünya politikasını değerlendirdi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel‘in erken seçim çağrısını yanıtlayan Kurtulmuş, “Erken seçimin şartları yok” dedi ve seçimle ilgili tartışmaların gündem dışı olduğunu vurguladı.

YENİ ANAYASA VE MECLİS’İN ROLÜ

Kurtulmuş, yeni bir anayasa talebinin genel bir beklenti olduğunu belirterek, partilerin fikirlerini ortaya koyması gerektiğini ifade etti. Anayasadaki ilk dört maddeyle ilgili tartışmaların gereksiz olduğunun altını çizerek, zaman kaybı olduğunu söyledi. Yeni anayasa üzerinde dört başlıkta yeniden ele alınması gereken konuları sıraladı:

  • Sistemle ilgili yetki-denetim mekanizmaları
  • Yargı bağımsızlığı, yargı güvencesi
  • Meclis’in görev ve yetkileri
  • Hak ve özgürlükler

DIŞ POLİTİKADAKİ ENDİŞELER

Kurtulmuş, Orta Doğu’daki gelişmelere dikkat çekerek, Sykes-Picot anlaşmasının ikinci aşamasının uygulamaya konulduğunu ve bunun Türkiye’yi hedef aldığını söyledi. Neo emperyal politikalara karşı dikkatli olunması gerektiğini belirten Kurtulmuş, Türkiye’nin bölgesel güvenliğini tehdit eden dış senaryolarla karşı karşıya olduğunu ifade etti.

ÇÖZÜM SÜRECİ VE İÇ POLİTİKA

Birinci çözüm sürecinin Türkiye’ye büyük avantajlar sağladığını belirten Kurtulmuş, o dönemde süreci zehirleyen FETÖ’cülerin etkisini vurguladı. Ayrıca, o dönemdeki dış konjonktürün Türkiye aleyhine olduğunu, ancak bugün konjonktürün daha avantajlı olduğunu söyledi.

ABD’NİN SEÇİMİ VE TÜRKİYE’NİN ÖNEMİ

Kurtulmuş, ABD’nin önündeki önemli tercihlere de değindi. “Amerika, bugün bir karar verecek. 40-50 militanı mı, yoksa 85 milyonluk bir Türkiye’yi mi tercih edecek?” diyerek Türkiye’nin stratejik önemini bir kez daha vurguladı.

UMARIM BU BÜYÜK BİR DERS OLUR

78 vatandaşımızın hayatını kaybettiği Bolu Kartalkaya’daki yangın faciası ile ilgili olarak Kurtulmuş “Otel yangınında mevzuattan ya da yasalardan kaynaklanan bir eksiklik olduğunu düşünmüyorum. Türkiye’de temel meselemiz mevcut mevzuata uymamaktır. Umarım, bu büyük bir ders olur. Bu da ders olmayacaksa ne ders olacak” ifadelerini kullandı.

ÇÖZÜMÜN YOLU SOKAK DEĞİL

Kurtulmuş ayrıca, “Sokak çağrılarını yanlış bulurum. Yargı kararlarının düzeltileceği yer yine yargı kararlarıdır. Demokraside çözümün yolu sokak değildir” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.