Dolar 36,4339
Euro 38,1549
Altın 3.441,38
BİST 9.602,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas -7°C
Kar Yağışlı
Sivas
-7°C
Kar Yağışlı
Paz -6°C
Pts -3°C
Sal -3°C
Çar 0°C

Londra’da Filistin Paneli: İnsan Hakları ve Adalet Arayışı

Londra’da düzenlenen Filistin Paneli, insan hakları ve adalet arayışını derinlemesine ele alıyor. Yerel ve uluslararası uzmanların katılımıyla, Filistin’deki güncel durum ve çözüm önerileri tartışılacak.

Londra’da Filistin Paneli: İnsan Hakları ve Adalet Arayışı
23 Şubat 2025 07:02
3
A+
A-

Londra’da Filistin Paneli Gerçekleşti

Türk Büyükelçisi Osman Koray Ertaş’ın katılımıyla düzenlenen panele, İngiltere Parlamentosu üyeleri, akademisyenler, insan hakları savunucuları, gazeteciler ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı. Etkinlikte konuşan Büyükelçi Ertaş, dünya genelinde yaşanan köklü dönüşümlere dikkat çekerek, mevcut uluslararası düzenin zorluklarla başa çıkmada yetersiz kaldığını ifade etti.

Ertaş, “Son gelişmeler bazıları için şaşırtıcı gelse de bu noktaya bir gecede gelmedik. Savaş sonrası dönemde oluşturulan siyasi ve ekonomik yapılar, günümüzdeki zorlukları aşmakta başarısız oldu.” şeklinde konuştu. Ayrıca, Kovid-19 salgınına verilen küresel tepkinin, bu başarısızlığın somut bir örneği olduğunu belirtti.

Panelin İlk Oturumu: İnsan Hakları ve Filistin

Oxford Üniversitesi’nden Emeritus Profesör Avi Shlaim, moderatörlüğünü gazeteci Ghida Fakhry’nin üstlendiği “İnsan Hakları ve Filistin: Günümüz Dünyasında Adalet Arayışı” başlıklı oturumda, Gazze’deki durumu “soykırım” olarak nitelendirdi. Siyonizmin, yerli halkları ortadan kaldırma mantığına sahip olduğunu vurgulayan Shlaim, Batı emperyalizminin de bu duruma katkıda bulunduğunu söyledi.

Shlaim, “Britanya, Filistin meselesinin başlangıç noktasıdır ve bu tarihi sorumluluğu hiçbir hükümet kabul etmemiştir.” diyerek, 1948’de yaşanan Nekbe olayını hatırlattı. Uluslararası Adalet Divanı’nın, İsrail’in Filistin topraklarındaki eylemlerini yasa dışı bulduğunu belirten Shlaim, buna rağmen herhangi bir yaptırım uygulanmadığını ifade etti.

Batı Hükümetlerinin Tutumu

Shlaim, Batı hükümetleri ile halkları arasında bir kopuş olduğuna dikkat çekerek, “Hükümetler, İsrail yanlısı ve tek taraflıdır.” dedi. Ayrıca, İsrail’in Batı’dan aldığı desteğin, onu bir “demokrasi adası” olarak düşünmelerine yol açtığını ifade etti.

Panelin Diğer Konuşmaları

ABD-Orta Doğu Projesi Başkanı Daniel Levy, “Nekbe’nin sona erdirilmesi” fikrinin etnik temizlik anlamına geldiğini belirtti. Levy, “Cezasızlık, 15 aydır devam ediyor ve bu uluslararası sistemin çöküşü.” açıklamasında bulundu.

İngiltere Parlamentosu Lordlar Kamarası üyesi Baroness Shaista Gohir, parlamento üyelerinin Gazze’de yaşananlar hakkında yeterince bilgilendirilmediğini ve halkın yaşadıklarının yeterince dile getirilmediğini aktardı. Gohir, toplumda Gazze ile ilgili konuşmaktan çekinenlerin sayısının arttığını belirtti.

Gazze’de Yaşananlar

Panelde konuşan anestezi uzmanı Dr. Birsen Gaskell, Gazze’de yaşadığı deneyimlerden bahsetti. “Tam bir yıkım, kaos ve teröre tanıklık ettim.” diyen Gaskell, Gazze halkının karşılaştığı insani krizleri gözler önüne serdi.

Gaskell, “O kadar çok patlama duyuyorduk ki uyuyamıyorduk. Gerçekten dehşet verici bir yerdi.” ifadelerini kullanarak, Gazze’deki yaşam koşullarının dayanılmaz olduğunu vurguladı.

İletişim Başkanı’nın Mesajı

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, insanlığın küresel alanda ciddi sınamalarla karşı karşıya olduğunu belirtti. Altun, “Daha adil bir dünya mümkün” söyleminin önemini vurguladı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.