Dolar 35,9677
Euro 37,1790
Altın 3.307,49
BİST 9.951,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas 1°C
Çok Bulutlu
Sivas
1°C
Çok Bulutlu
Cts -1°C
Paz 0°C
Pts 0°C
Sal 0°C

Esnek Çalışma Modeli Üzerine Yeni Düzenlemeler

Esnek çalışma modeli üzerine yapılan yeni düzenlemeler, çalışanların iş-yaşam dengesini artırmayı hedefliyor. Bu değişikliklerin etkilerini ve uygulama süreçlerini keşfedin.

Esnek Çalışma Modeli Üzerine Yeni Düzenlemeler
7 Şubat 2025 22:46
6
A+
A-

Esnek Çalışma Modeli Üzerine Gelişmeler

Esnek çalışma modeli ile ilgili çalışmaların devam ediyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı konunun yasal altyapısı ile piyasalardaki etkisine yönelik hazırlıklarını tamamlamak üzere. Üzerinde çalışılan yeni modelin ayrıntıları belli oldu.

Kimler Esnek Çalışma Modelinde Çalışacak?

Türkiye’de düşen nüfus, artan emeklilikle birlikte iş hayatının akışının bozulmaması adına birçok değişiklik yapılması uzun yıllardır planlanıyor. Hibrit çalışma, uzaktan çalışma gibi yeni çalışma düzenleri koronavirüs pandemisiyle birlikte hayatımıza girmişti. Bunlara ilişkin bazı düzenlemeler getirilerek işçilerin haklarının korunması hedefleniyor.

Özellikle koronavirüs salgını döneminde sokağa çıkma yasağı varken hibrit yani uzaktan çalışma modeli tıpkı dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de yayıldı. Değişen ihtiyaçlara bağlı olarak o model şimdi bir adım daha ileriye taşınarak belli günlerde iş yerinde belli günlerde uzaktan çalışmayla farklı mekanlarda bulunup çalışma saatlerinin doldurulması sağlanacak.

Kamu’da İlk Adım Atıldı

Kamu çalışanları için esnek çalışma modelinde ihtiyaç duyulan mevzuat değişikliği yürürlüğe girdi. Özel sektöre yönelik teşvik de bu noktada süreci hızlandıracak. Yeni düzenin en temel ilkesi, çalışanın mesaide olduğu günlerde toplam çalışma saati bir miktar uzayacak, ancak haftalık ve aylık toplam çalışma süresi aynı kalacak. Buna karşın haftalık ve aylık yapılan izin artacak.

Haftalık 4 Gün Çalışmak Yeterli Olacak

Mevcut durumda haftada 5 gün çalışan biri, yeni düzende günlük çalışma saatlerini bir saat artırarak artık 4 gün çalışacak ve haftada 3 gün izin yapabilecek. Benzer şekilde haftada 1 gün izin yapan biri de artık 2 gün izin hakkına sahip olabilecek.

Hangi Sektörlerde Geçerli Olacak?

Yeni çalışma düzeninin hemen her meslekte uygulanması mümkün ancak yakın zamanda hibrit modeli uygulayan sektörlerin bu konuda daha hızlı hareket edebileceği öngörülüyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, bu sektörlere ilişkin açıklamasında “Özellikle bilişim, finans, eğitim, danışmanlık ve hizmet sektöründe hibrit ve uzaktan çalışma modellerinin yerleşmesi amacıyla yasal çerçeveyi hazırlayacağız” ifadelerini kullandı.

Yasal Düzenlemeler Yapılacak

Bakan Vedat Işıkhan, yeni düzen için bazı yasal düzenlemelerin yapılacağını belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü: Uzaktan çalışmanın işçi hakları üzerindeki etkilerini göz önüne alarak sosyal güvenlik ve çalışma süreleri ile ilgili düzenlemeler gerçekleştirilecek. Dijitalleşmeye uyumlu çalışma şekillerinin desteklenmesi, bu çerçevede serbest ve proje bazlı çalışma modellerine yönelik teşviklerimizi daha da artıracağız.

Platform ekonomisi çok önemli bir ekonomi haline gelmeye başladı. E-ticaret, serbest çalışma, dijital hizmetler olarak gruplandırabileceğimiz bu alanda çalışanların haklarının güvence altına alacak mekanizmaların oluşturulması yönünde çalışmalarımız olacak. Son olarak da iş yaşam dengesinin güçlendirilmesi için de yapacağımız çalışmalardan sadece bir iki örnek vereceğim. Çalışanların verimliliğini artıracak, tükenmişlik sendromunu önleyecek yeni uygulamalar teşvik edilecektir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.