Dolar 35,9890
Euro 37,2093
Altın 3.259,97
BİST 9.801,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas 4°C
Hafif Yağmurlu
Sivas
4°C
Hafif Yağmurlu
Sal -2°C
Çar -3°C
Per -2°C
Cum -2°C

‘Deprem Tsunamiye Neden Olabilir’

Depremlerin deniz tabanını etkileyerek tsunamilerin oluşmasına nasıl yol açabileceğini keşfedin. Jeolojik hareketlerin su kütleleri üzerindeki etkileri ve potansiyel tehlikeler hakkında bilgi edinin.

‘Deprem Tsunamiye Neden Olabilir’
4 Şubat 2025 12:32
6
A+
A-

Ege Denizi’nde 28 Ocak’tan bu yana 2000’den fazla deprem meydana geldi. Sarsıntılar yer yer devam ederken, Türkiye ve Yunanistan’da yetkililer önlemler almaya başladı. Santorini ile Amorgos Adaları arasındaki deniz bölgesinde Kiklades Adaları’nda yaşanan depremler sonrası açıklamalarda bulunan, Maraş depremine 10 öncesinde işaret ederek gündeme gelen Maden teknolojisi ve yer bilimi uzmanı Serkan İçelli, kıyılara yakın bir bölgede yaşanacak depremlerin, tsunami ile birlikte yıkıcı bir etkiye sahip olabileceğini ifade ederek, “7.5 büyüklüğündeki depremler burada sürpriz olmayacaktır. Bu depremler ülkemizde afet boyutunda bir etkiye ve yıkıma sebep olmaz fakat tsunami şeklinde Muğla kıyılarını vurabilir. Tsunami dalgalarının boyları 1 ya da 3 metreye kadar çıkabilir ve vuruş gücü ile 4 veya 5 metreye kadar da yükselebilir. 1 veya 2 kilometre kadar da sahilden şehir merkezine kadar da deniz taşmalarına neden olabilir” şeklinde konuştu.

Sismik aktivitesi olan bir bölge

Yaşanan depremleri değerlendiren Serkan İçelli, tsunamiye karşı tedbirli olmakta fayda olduğunu belirterek, “Ege denizinde son günlerde aran sismik bir aktivite var 2011 yılında yine bu şekilde deprem silsilesi yaşanmıştı. Bu durum herhangi bir volkanik patlamaya sebep olmadan da sona ermişti. 1956 yılında yine Amargos ve Santorini Adaları’nda 7.2 ve 7.8 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Bölgede en son yaşanan büyük depremler de bu depremlerdir. Amargos Adası’nı, kuzeye ve güneye kesen 2 tane fay hattımız vardır. Birisi 50 kilometre diğeri 80 kilometre uzunluğunda ve fay hatları Santorini’ye doğru devam etmektedir. Bu kırıklar üzerindeki meydana gelen depremden dolayı, orada yaşanan kaldera yerleşmeleri hala devam etmektedir. Bu da zaman zaman deprem silsilesi diye adlandırılan depremlere neden olabiliyor. Bu bölge bakıldığı zaman çok fazla sismik aktiviteye sahip olan bir bölgedir. Milattan önce bin 600’lü yıllarda Minos Uygarlığı’nı yıkan volkanik patlamanın yanı sıra depremler ile Mısır’a kadar tsunaminin etki etmesiyle Zonguldak ve çevrelerinde fosil kalıntılarına rastlanabiliyor. Bu konuda tsunamiye karşı tedbirli olmakta fayda var” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.