Çocuk Hakları İzleme ve Değerlendirme Toplantısı
Çocuk Hakları İzleme ve Değerlendirme Toplantısı, çocukların haklarının korunması ve geliştirilmesi amacıyla gerçekleştirilen önemli bir etkinliktir. Bu toplantıda, çocuk hakları konusunda güncel durum değerlendirmeleri ve öneriler sunulacaktır.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Türkiye İstatistik Kurumu’nda düzenlenen Çocuk Hakları İzleme ve Değerlendirme Kurulu toplantısına başkanlık etti. Toplantıda, çocuklara yönelik koruyucu ve önleyici hizmetlerin gözden geçirilmesi planlanıyor.
Bakan Göktaş, geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen 25’inci Ulusal Çocuk Forumu Buluşmaları ile çocuk haklarının önemine vurgu yaptıklarını belirtti. Çocuk Hakları İl Komiteleri aracılığıyla 180 bin 744 çocuk katılımlı 3 bin 545 etkinlik düzenlenmiş olup, bu girişimlerle Türkiye’de geleceğin liderlerinin yetiştirilmesi hedefleniyor.
Çocuk Koruma Hizmetleri
Bakan Göktaş, çocuk dostu adalet alanında 19 faaliyetin hayata geçirildiğini ve çocukların adalete erişimlerinin kolaylaştırıldığı mekanizmaların oluşturulduğunu ifade etti. Ayrıca, risk altında bulunan çocukların tespit edilmesi durumunda hızlı bir şekilde gerekli önlemlerin alındığını vurguladı. Çocukların güvenli ortamlarda büyümeleri için tam 83 faaliyet gerçekleştirildi.
Gönül Elçileri Projesi ile Destekler
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde yürütülen ‘Gönül Elçileri Projesi’ ile 10 bin 467 çocuğun koruyucu aile himayesine verildiğini aktaran Bakan Göktaş, şimdiye kadar 20 bin 222 çocuğun evlat edinme hizmetinden yararlandığını belirtti. Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) hizmeti ile 170 bin 567 çocuğa aileleriyle birlikte destek sağlandığı ifade edildi.
Okul Destek Projesi ve İzleme Süreçleri
- SED’den yararlanan 41 bin 643 çocuğun sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda gelişimlerini desteklemek amacıyla ‘Okul Destek Projesi’ uygulanmaktadır.
- 2024 yılı sonuna kadar toplam 198 bin 486 çocuğun izleme süreçleri yürütülmüştür.
- Risk altında olan çocukların okullarına 27 bin 295 ziyaret gerçekleştirilmiştir.
- Mahremiyet Bilinci eğitimleri ile 159 bin 584 kişiye ulaşılmıştır.
Dijital Güvenlik Çalışmaları
Bakan Göktaş, çocukların sosyal medya kullanımına yönelik Türkiye’ye özgü bir model geliştirmek için yoğun çalışmalar yürütüldüğünü aktardı. Eğitmenler, psikologlar ve dijital platform temsilcileri ile görüşmeler yapıldığını belirtti. Dijital bağımlılığı önlemek için 13 yaşına kadar kısıtlamalar, 13-16 yaş arası için ebeveyn onayı gerektiren kademeli düzenlemelerin önerileceği ifade edildi.
Bu yasal düzenlemelerin, çocuklara daha güvenli bir dijital dünya sunma amacını taşıdığını belirten Bakan Göktaş, yürütülen tüm çalışmaların sadece çocukların hayatları için değil, ülkenin geleceği için de kritik bir öneme sahip olduğunu vurguladı.