Dolar 36,1012
Euro 37,8059
Altın 3.397,43
BİST 9.914,68
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas 0°C
Kar Yağışlı
Sivas
0°C
Kar Yağışlı
Per -1°C
Cum 0°C
Cts 2°C
Paz 4°C

Berat Kandili’nin Önemi ve Ortaya Çıkışı

Berat Kandili, İslam dünyasında önemli bir gece olarak kabul edilmektedir. Bu yazıda, Berat Kandili’nin tarihi kökenleri, dini önemi ve toplumsal etkileri hakkında bilgi edinebilir, bu özel gecenin anlamını keşfedebilirsiniz.

Berat Kandili’nin Önemi ve Ortaya Çıkışı
13 Şubat 2025 11:28
4
A+
A-

Berat Kandili

Berat Kandili‘nin ortaya çıkışı Kur’an-ı Kerim’de ve hadislerde işaret edilen rahmet ve bağışlanma gecesi olmasıyla ilgilidir. Bu geceye “Berat” adı verilmesinin sebebi, günahlardan arınma ve ilahi rahmete erişme anlamını taşımasıdır. Birçok kişi, Berat Kandili‘nin ne zaman ve nasıl ortaya çıktığını merak ediyor. Peki, Berat Kandili ne zaman, nasıl ortaya çıktı?

BERAT KANDİLİ NE ZAMAN, NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Berat Kandili’nin ortaya çıkışı, İslam’ın erken dönemine dayanır. Rivayetlere göre, Berat Kandili’nde Allah (c.c.), kullarının kaderini yeniden takdir eder, bir yıllık rızık ve ömür gibi önemli konular bu gecede belirlenir.

Bu gecenin fazileti hakkında Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Şaban ayının 15. gecesi olduğu zaman, gecesinde ibadet ediniz ve gündüzünde oruç tutunuz. Çünkü Allah, o gece güneşin batmasıyla dünya semasına iner ve şöyle der: ‘Bağışlanma dileyen yok mu, bağışlayayım. Rızık isteyen yok mu, rızık vereyim. Bir dertten kurtuluş isteyen yok mu, ona kurtuluş vereyim.’ Bu durum sabaha kadar devam eder.”

Berat Gecesi’nin doğrudan ismi Kur’an’da geçmese de, bazı alimler Duhan Suresi 2-4. ayetlerinde bahsedilen “mübarek gece” ifadesinin Berat Gecesi olduğunu belirtir. Bu gecede kulların kaderinin yazıldığı ve günahların bağışlanması için duaların kabul olduğu belirtilir.

Ayet: “Apaçık olan Kitaba andolsun ki, biz onu mübarek bir gecede indirdik…” (Duhan, 44/2-4)

Hadis-i Şerifler Peygamber Efendimiz (s.a.v.), Berat Gecesi’nin önemini birçok hadisinde dile getirmiştir: “Şaban ayının 15. gecesi olduğu zaman geceyi ibadetle geçirin, gündüzünde ise oruç tutun. Allah, o gece güneş batınca rahmetiyle dünya semasına tecelli eder ve sabaha kadar, ‘Bağışlanma dileyen var mı, onu bağışlayayım? Rızık isteyen var mı, ona rızık vereyim? Dert ve sıkıntıya düşen var mı, ona afiyet vereyim?’ buyurur.” (İbn Mâce)

Kandil Gecelerinin Ortaya Çıkışı

Kandil gecelerinin Müslümanlar arasında yaygınlaşması, Osmanlı döneminde 2. Selim’in minarelerde kandil yakılmasını emretmesiyle başladı. Berat Kandili de bu önemli geceler arasında yer aldı ve Müslümanların ibadetle geçirdiği bir geceye dönüştü.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.