Dolar 35,9943
Euro 36,9550
Altın 3.242,77
BİST 9.827,78
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas 6°C
Karla Karışık Yağmurlu
Sivas
6°C
Karla Karışık Yağmurlu
Sal -2°C
Çar -3°C
Per -1°C
Cum -1°C

Anahtar Parti Basın Toplantısı

ANKARA-BHA Anahtar Parti Basın Toplantısı’nda parti liderleri önemli açıklamalar yaptı. Siyasi gündeme dair merak edilen tüm detaylar ve Ankara’nın geleceği için atılacak adımlar bu toplantıda ele alındı.

Anahtar Parti Basın Toplantısı
3 Şubat 2025 15:31 | Son Güncellenme: 3 Şubat 2025 16:26
8
A+
A-

Deprem Yönetimi ve İmar Affı Eleştirileri

Anahtar Parti basın toplantısında 6 Şubat depremlerinin yıldönümüne dair değerlendirmeler yapan Genel Başkan Yardımcısı Emine Küçükali, “Bu hükümet döneminde tam 8 kez imar affı çıkarıldı. Deprem riskini azaltmak mı amaçlandı, yoksa günü kurtarmak mı? Bugün Malatya’da, Hatay’da, Kahramanmaraş’ta insanlar hâlâ konteynerlerde yaşam mücadelesi veriyor. Plansız bir inşa süreciyle şehirlerin kimliği yok ediliyor. Esnaf, yıkılacak binaların altında esnaflık yapmak zorunda bırakılıyor. Yıkımı yönetemeyenler, felaket sonrası süreci de yönetemediler. Biz bunları görmek zorundayız. Çünkü deprem öldürmez, ihmal öldürür.” dedi.

Anahtar Parti Çevre, Şehircilik, Afet ve Su Politikaları Başkanı Emine Küçükali, partisinin genel merkezinde 6 Şubat depremlerine ilişkin basın toplantısı düzenledi. Küçükali, özetle şunları söyledi:

Doğal Afet mi? Yönetilemeyen Felaket mi?

“6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli 11 ilimizde kaybettiğimiz vatandaşlarımızı rahmetle anıyorum, geride kalan ailelerine ve tüm milletimize sabır diliyorum. Acıları, anıları ve yaşadıkları felaket, bizim için unutulmayacak bir sorumluluktur. Bugün burada sadece 2 yıl önce kaybettiklerimizi anmak için değil, bir daha böyle bir acıyı yaşamamak için ne yapmamız gerektiğini konuşmak için toplandık. 6 Şubat doğal afet mi, yönetilemeyen bir felaket mi? 6 Şubat’ta doğa harekete geçti. Ancak asıl yıkım, doğanın değil, ihmalin ve hazırlıksızlığın yarattığını hepimiz gördük. Depremin büyüklüğü elbette kaçınılmazdı, fakat 11 ili enkaz altında bırakan plansızlık ve denetimsizlik engellenebilir miydi? Elbette pek tabi ki engellenebilirdi. 6 şubatta biz ülkemizde bu acıyla daha birkaç aydır yüzleşirken biz 60 bin canımızı enkazda bırakmışken Tayvan’da da aynı benzer büyüklükte deprem oldu ve sadece 3 kişi hayatını kaybetti.

Bilim insanları yıllardır Doğu Anadolu Fayı’nın tehlikede olduğunu söylemiyor muydu? Söylüyordu. Hatta Kahramanmaraş’ta bir bilim adamı depremden sadece 3 gün önce uyarmıştı. Deprem yönetmeliğine uygun olmayan binaların varlığı bilinmiyor muydu biliniyordu. Biliniyordu ve bilinmesine de 2018 seçimlerinde oy almak uğruna imar barışı ile de 11 ilde toplam 294 bin yapı kayıt altına alınmıştı. Devlet vatandaşına böyle tuzak hazırlar mı? Ülke topraklarının yüzde 96’sının deprem riski altında olduğu bir ülkede bu tür kaçak yapıları görmezden gelen af ve benzeri aldatmacalar vatandaşı göz göre göre öldürmeye teşebbüs değil midir? Bakanıyla, genel müdürüyle, belediye başkanıyla, imar müdürü ile mimarı mühendisi müteahhitti ile organize bir suç değil midir?

Çözüm Önerileri

Çözüm Önerilerimiz; Türkiye’yi depreme hazır hale getirmek olacak. İmar aflarını kökünden kaldıracağız. Depreme dayanıksız binaların yasallaştırılmasına asla izin vermeyeceğiz. Yapı denetim sistemini bağımsız ve etkin hale getireceğiz. Deprem Master Planı hazırlayacağız. Türkiye’nin tüm deprem bölgeleri için bilim insanlarının rehberliğinde risk azaltma politikalarını hayata geçireceğiz. Fay hattı üzerine şehirleşmeye son vereceğiz. Kentsel dönüşümü rant projesi olmaktan çıkaracağız. Depreme dirençli ve güvenli şehirler inşa edeceğiz. Kentsel dönüşümde müteahhitler değil, vatandaşın güvenliği öncelikli olacak.

Deprem erken uyarı ve afet yönetimini güçlendireceğiz. Deprem anında saniyelerin hayat kurtardığını biliyoruz. Türkiye’nin her bölgesinde erken uyarı sistemlerini yaygınlaştıracağız. AFAD ve yerel yönetimler arasında koordinasyonu güçlendireceğiz. Deprem sonrası değil, deprem öncesi hazırlık yapacağız. Afet sonrası kriz yönetimi yerine, risk yönetimi odaklı bir devlet politikası oluşturacağız. Deprem bilincini küçük yaşlardan itibaren eğitim sistemine dahil edeceğiz.

Marmara depremi sadece yıkmaz, altüst eder

Bugün bilim insanları bizi Bingöl Karlıova, Fayı için uyarıyor. Bugün bilim insanları Marmara Depremi’nin kaçınılmaz bir gerçek olduğunu söylüyor. Burada herkesin anlaması gereken kritik bir gerçek var: Marmara’da olacak büyük bir deprem sadece İstanbul’u yıkmaz. Türkiye’nin sanayisini, ekonomisini, ticaretini altüst eder. Enerji hatlarını, ulaşım ağlarını, limanlarını bitirir. Ülkeyi bağımsızlığını kaybetmeye kadar sürükleyecek bir krize sokar. Olası Marmara Depremi yalnızca bir afet değil, Türkiye’nin varoluşsal bir meselesidir. Bugün, hükümeti ve yetkilileri uyarıyorum. Siz bu ülkeyi sadece bugüne değil, yarına da hazırlamak zorundasınız. Bu ülkenin bir daha 6 Şubat gibi bir acı yaşamaması için, bilimle, akılla, vicdanla hareket etmek zorundasınız.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.