Dolar 35,3227
Euro 36,4703
Altın 3.028,40
BİST 10.000,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas 7°C
Az Bulutlu
Sivas
7°C
Az Bulutlu
Cum 7°C
Cts 6°C
Paz 8°C
Pts 3°C

Sivas’ta Sağlık Çalışanlarının Eylemi: Talepler Göz Ardı Edilmesin!

Sivas’ta sağlık çalışanları, taleplerinin göz ardı edilmemesi için eylemde. Sağlık sektöründeki zorlukları ve çalışanların seslerini duyurma çabalarını keşfedin. Eylemin detayları ve talepler için makalemizi okuyun.

Sivas’ta Sağlık Çalışanlarının Eylemi: Talepler Göz Ardı Edilmesin!
9 Ocak 2025 11:06
3
A+
A-

Sorunlar ve Talepler

Sorunlar ve Talepler

Sivas’ta sağlık çalışanları sağlık sisteminde yaşanan sorunlara dikkat çekmek ve taleplerini duyurmak için iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. İl Sağlık Müdürlüğü önünde toplanan sağlık çalışanları adına konuşan Sivas Aile Hekimleri Derneği Başkanı ve Sivas-Erzincan Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Murat Teke sorunları dile getirdi. Sorunlar çözülene kadar mücadeleye devam edeceklerini ifade eden Teke, “Bugün sağlık emek meslek örgütleri ile birlikte sahada canla başla çalışan hekim, ebe, hemşire ve sağlık emekçileri olarak binlercemiz yeniden sağlık müdürlüklerinin önündeyiz. Üçüncü defa iş bırakıyoruz. Sağlık Bakanlığı’na tekrar sesleniyoruz. Halkın sağlığını korumak ve geliştirmek istiyor musunuz? Hekimlerin, ebe, hemşire ve sağlık emekçilerinin sorunlarını çözmek istiyor musunuz? Duyuyorsunuz biliyoruz. Ancak anlamıyorsunuz, ne yapacağınızı da bilmiyorsunuz. Kasım ayında anlattık! Aralık ayında anlattık! Ocak ayı geldi. Biz bir kez daha anlatalım. Bu yönetmelikle hekimlerin yazdığı reçeteler baskı altına alınmakta; antibiyotik, ağrı kesici ve mide koruyucu ilaçları yazmamız kısıtlanmaktadır. Hastaların tıbbi durumu ve ihtiyacı neyi gerektiriyorsa bizler o ilacı yazmakla yükümlüyüz. Hastasını tedavi etti diye hekimlerin, sağlık çalışanlarının gelirini azaltmak hangi mantığa sığar? Soruyoruz! Bu yönetmelikle, sorumlu olduğumuz nüfus içinden altı ay ASM’lere başvurmayan kişiler için de gelirimiz kesiliyor. Hastalarımız verdiğimiz tedavi ve önerilerimizle sağlıklı olduysa bize neden başvursun? Yine soruyoruz: hastasının sağlığını korudu diye hekimlerin, sağlık çalışanlarının gelirini azaltmak hangi mantığa sığar?” dedi.

“Bakanlık yetkililerinin öve öve bitiremedikleri Hastalık Yönetim Platformu (Bilinen adıyla HYP) hastaya fayda sağlamadığı gibi bizi veri giriş memuru yapmaktan başka bir işe yaramıyor” diyen Teke, “Yönetmelikle; bir yandan 3 bin 500 nüfusa hizmet vermemiz, çok sayıda poliklinik yapmamız istenirken aynı zamanda kronik hastalıkları HYP sistemine girmemiz bekleniyor. HYP’ye veri girişi asla bir kronik hastalık tarama ve takibi değildir. Aile hekimleri zaten yıllardır bu hastalıkların takip ve tedavisini ulusal ve uluslararası rehberlere uygun olarak yapmaktadır. Sağlık Bakanlığının ülkemiz için gelecekte önemli bir sağlık sorunu ve yükü olacak bu hastalıkların takibini sadece bir yazılım sistemine 2-3 dakikalık veri girişi olarak görmesi, toplum sağlığı için endişe vericidir. Soruyoruz; hastalarımızın bilgilerini Aile Hekimliği Bilgi Sistemi dışında başka bir programa girmemizin mantığı nedir? Hastaya faydası olmayacak bu işlemi Bakanlık bizden neden istemektedir? Açıkça söylüyoruz; hekimler veri toplama memuru değildir. Hastaların tıbbi takibini zaten yapıyoruz, gerekli tedavileri planlıyor, önerilerde bulunuyoruz. Hastalara faydası olmayacak veri girişlerini yapmamız için bizi zorlayamazsınız. Bu yönetmelik hekimleri ve hekimler üzerinden hemşire, ebe ve sağlık emekçilerinin tamamını yukarıda anlattığımız gibi hastaya faydası olmayan hizmetler ve kriterler üzerinden puanlamaktadır. 70 puanın altında puanımız olursa sözleşmemiz yenilenmemektedir. Bu şekilde hekimler puan toplayan bilgisayar oyun figürlerine dönüştürülmekte, işine son verme tehdidiyle meslek bağımsızlığı ve meslek onuru ayaklar altına alınmaktadır” diye konuştu.

Teke, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Bir şey çok iyi bilinmelidir ki; biz burada mesleğimiz, emeğimiz ve yurttaşlarımızın sağlığı için bir araya geldik. Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği geri çekilmelidir. Hekimlere, ebelere, hemşirelere ve sağlık emekçilerine yeterli puanı alamadı diye sözleşme feshi üzerinden tehdit edilmelerine izin vermeyeceğiz. Bizler bu eylemlerle meslek onurumuza sahip çıkarken, halkımızın sağlık hakkını da savunuyoruz. Sağlıklı bir toplum ve iyi çalışan bir sağlık sistemi için daha önce de dile getirdiğimiz beş talebimizi hatırlatmaya devam edeceğiz:

  • Kamusal bir hizmet olan birinci basamak sağlık hizmetlerinin fiziki ve tıbbı donanımı ve aile sağlığı merkezleri kamu tarafından sağlanmalıdır.
  • Halkımıza nitelikli bir sağlık hizmeti sunabilmemiz için yeterli zaman ve olanak sağlanmalıdır.
  • Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelendiği ve ekip anlayışını gözeten bir sistem inşa edilinceye kadar Aile Sağlığı Merkezi sayısı hekim başına 2 bin nüfusu aşmayacak şekilde artırılmalıdır.
  • Aile Hekimliği’nde güvencesiz ve kadrosuz istihdamı kabul etmiyoruz.
  • Aile sağlığı merkezlerinde nüfus yapısına göre yeterli hemşire, ebe görevlendirilmeli, aşılama ve diğer koruyucu hekimlik uygulamaları desteklenmeli, geliştirilmelidir.
  • Ebe ve hemşirelerin maaş ve teşvik ödeme kriterleri; aile hekiminin çalışma kriterleri ile değil kendi mesleki sorumluluklarına göre düzenlenmelidir.
  • Aile Sağlığı Çalışanlarının kanun değişikliği gerektiren teşvik ücreti katsayısı en az iki katı ve tavan ücreti en az üç katı oranında artırılmalıdır.
  • Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışan hekim, ebe, hemşire ve sağlık emekçilerine emekliliğe yansıyacak tek kalemden oluşan, insanca yaşamaya yetecek düzeyde, izin kullandıklarında, hastalandıklarında, çocuğu olduğunda veya ailesinden biri öldüğünde kesilmeyecek maaş ödenmelidir.
  • Sağlıkta şiddeti artıracak düzenlemeler değil şiddetin önlenmesini sağlayacak etkin ve caydırıcı tedbirler alınmalı, etkili şiddet yasası çıkarılmalı ve sağlık çalışanlarının can güvenliği sağlanmalıdır.

Taleplerimiz sadece kendi haklarımız için değil halkımızın eşit, ücretsiz, erişilebilir ve daha nitelikli bir sağlık hizmeti almasını sağlamak için önemlidir. Bu nedenle eylemlerimize halkımızın da desteğini bekliyoruz. Taleplerimiz gerçekleşene kadar çeşitli eylem ve etkinliklerle sağlık otoritesini harekete geçme konusunda zorlamaya devam edeceğimizi, sonuç alınıncaya kadar vazgeçmeyeceğimizi tüm kamuoyuna bildiriyoruz.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.