Dolar 35,3524
Euro 36,4508
Altın 3.031,32
BİST 9.890,76
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas 6°C
Açık
Sivas
6°C
Açık
Per 7°C
Cum 7°C
Cts 6°C
Paz 6°C

2025’te Sivas’ın Tarihi Mimarileri Yeniden Hayat Bulacak

2025 yılında Sivas’ın tarihi mimarileri yeniden canlanıyor! Bu projeyle, geçmişin izlerini geleceğe taşıyan restorasyon çalışmaları hakkında bilgi edinin ve Sivas’ın kültürel mirasını keşfedin.

2025’te Sivas’ın Tarihi Mimarileri Yeniden Hayat Bulacak
3 Ocak 2025 12:06 | Son Güncellenme: 3 Ocak 2025 17:12
4
A+
A-

Tarihi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Sivas, içerisinde barındırdığı tarihi eserler ile geçmişe ışık tutuyor. Cilalı Taş Devri’nden itibaren yaşam sürülen Sivas ve çevresindeki farklı dönemlere ait birçok mimari yapı ihtişamıyla ayakta duruyor. Bahse konu tarihi eserlerin günümüze ulaşmasını sağlayan Vakıflar Bölge Müdürlüğü, titizlikle yaptığı restorasyon çalışmalarıyla eserlerin ayakta kalmasını sağlıyor. Özellikle Beylikler ve Devletler nezdinde yapılan eserleri koruyarak turizme kazandıran Vakıflar Bölge Müdürlüğü, kentteki restorasyon gerektiren eserler için de projeleri hazırladı. Kurul onayı alınan projeler ile ilgili açıklamalarda bulunan Sivas Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca, “Eserlerimizi birer birer restore ederek hem kültürümüze hem de ilimiz turizmine kazandırmış olacağız” dedi.

678 yıllık Güdük Minare’nin projesi hazırlandı

1347 yılında Eretnaoğulları tarafından yaptırılan, halk arasında ise Dabaz Tekkesi olarak da bilinen Güdük Minare’nin restorasyonunun en kısa sürede başlayacağını ifade eden Cemal Karaca, “Güdük Minare, halk arasında ‘Dabaz Tekkesi’ olarak da bilinir. Vatandaşlarımızın bir misyon yüklediği birisidir. Ancak o dönemlerde türbe olarak yapılan bir alan. Şu anda biz buranın da projesini hazırladık. Sadece projesini hazırlamakla kalmayıp kurul onayını da aldık. Kurul, tamamen projelerimizi beğendi ve olumlu yönde karar verdi. Alibaba Camii ve Esenyurt’ta bulunan tarihi camilerimiz de buna bir örnektir. Bu camilerimizin bütün çalışmaları tamamlandı. 2017 ila 2019 yılları arasında biz projelerimizi Ankara’ya sunduk. Genel Müdürlüğümüz mevcut dağılım içerisinde bazılarına yer vermedi ama diğer eserlerimizin hepsi hemen hemen tamamlandı” dedi.

2025’te eserler aslına uygun restore edilecek

Sivas’ın yanı sıra Yozgat’ta da birçok tarihi eserin bulunduğunu kaydeden Karaca, “Bölge Müdürlüğü olarak Yozgat’ta da eserlerimiz var. 2025 yılı içerisinde bu çalışmaları Genel Müdürlüğü’müze sunacağız. Cumhurbaşkanlığı’ndan ödenek onayı çıktığı zaman başlayacağız. Bu hususta yetkililerimizden destek isteyeceğiz. Bu eserlerin çizilen onaylı projelerin hayata geçirilmesi konusunda müracaatımız olacak. Bu onaylar çıktığı zaman şehrimizde restore edilmeyen eserimiz kalmamış olacak. Eserlerimizi hem kültürümüze hem tarihimize kazandırmış olacağız” şeklinde konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.