Dolar 35,1563
Euro 36,7069
Altın 2.980,10
BİST 9.949,01
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas 6°C
Hafif Yağmurlu
Sivas
6°C
Hafif Yağmurlu
Cum 4°C
Cts 5°C
Paz 4°C
Pts 4°C

TBMM Heyeti Sednaya Hapishanesini Ziyaret Edecek

TBMM heyeti, Sednaya Hapishanesi’ni ziyaret ederek, tutuklu durumunu ve insan hakları ihlallerini yerinde inceleyecek. Ziyaretin amacı, uluslararası kamuoyuna bilgi vermek ve insan hakları konusundaki durumu değerlendirmektir.

TBMM Heyeti Sednaya Hapishanesini Ziyaret Edecek
26 Aralık 2024 12:08
4
A+
A-

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi ve AK Parti Adıyaman Milletvekili Mustafa Alkayış’ın Açıklamaları

Mustafa Alkayış yaptığı açıklamada, Suriye’de Baas rejiminin devrilmesinin ardından Sednaya Hapishanesi’nden yansıyan görüntülere işaret etti. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonunun insan hakkı ihlallerini yerinde inceleme yetkisinin olduğunu anlatan Alkayış, bu kapsamda TBMM Başkanlığına, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde bulunan Hükümlü ve Tutuklu Haklarını İnceleme Alt Komisyonunun Suriye’de son zamanlarda yaşanan gelişmeler çerçevesinde Sednaya Cezaevi’nde yerinde incelemede bulunmak üzere Komisyon üyelerinden oluşan bir heyetin görevlendirilmesi için 12 Aralık’ta başvuru yaptığını söyledi.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Derya Yanık’a teşekkür eden Alkayış, Yanık’ın bu konuya ilgi gösterdiğini dile getirdi. Suriye’nin başkenti Şam’a 30 kilometre uzaklıkta bulunan ve Baas rejiminin Savunma Bakanlığına bağlı Sednaya Hapishanesi’nin, insanları yok etme ve sindirme merkezi olarak kullanıldığını belirten Alkayış, “Süreç geçiyor ve deliller kayboluyor. Bizim bu delilleri görmemiz, ayıklamamız, arşivlememiz gerekiyor ki bunun hakkını, hukukunu koruyabilelim.” dedi.

Heyetin Yapısı ve Ziyaretin Amacı

AK Parti’li Alkayış, bu hapishanede ne kadar insanın, hangi gerekçelerle tutulduğunun ve nasıl bir muameleye maruz kaldıklarının kayıt altına alınması gerektiğini ifade etti. TBMM’nin bunu takip etmesi gerektiğini vurgulayan Alkayış, şunları kaydetti:

  • “Ayın 12’sinde dilekçe vermiştim; şimdi program netleşti. İnsan Haklarını İnceleme Komisyonumuz, 30 Aralık Pazartesi günü Sednaya Hapishanesi’ni incelemek için Suriye’ye bir ziyaret gerçekleştirecek.”
  • “Komisyon Başkanımızla görüştüm; sadece bizim Komisyon üyelerimiz değil, aynı zamanda diğer komisyon başkanlarımızı da davet edeceğiz. Böylelikle Türkiye olarak burada insan hak ve hukukunun nasıl çiğnendiğini bütün dünyaya en net şekilde göstermek istiyoruz.”
  • “Her kim olursa olsun, hangi inançtan, hangi mezhepten olursa olsun, onuru çiğnenen bu insanların hakkını almak için bir sürecin başlamasına vesile olacağız.”

Ziyaretin Planlaması

Bu ziyaretin planlamasını Dışişleri Bakanlığı ile Milli İstihbarat Teşkilatının yaptığını anlatan Alkayış, “Ziyaretin ne kadar süreceği Meclis Başkanlığımızın organizasyonuyla kararlaştırılacak. Bir gün gibi görünüyor. Bu, oradaki sürece bağlı.” diye konuştu.

Milletvekili Sayısı ve Temsil

Sednaya Hapishanesi’ni ziyaret edecek TBMM heyetinde bütün siyasi partilerin temsilcilerinin olacağını bildiren Alkayış, “Bu konuya çok büyük bir hassasiyet var. Ben, bütün siyasi parti gruplarının temsilci vereceğine eminim. Heyette 20 civarında milletvekili olacağını tahmin ediyorum.” dedi.

Türkiye’nin, Suriye’nin terörden temizlenmesini ve toprak bütünlüğünün korunmasını, Suriye’yi Suriyelilerin yönetmesini istediğini ifade eden Alkayış, “Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan; Batı’nın sadece çıkarlar ve menfaatler üzerine kurduğu politikanın, devlet düzeninin dışında; haktan, hukuktan, adaletten yana bir politikanın da olabileceğini ve bunun muvaffak olabileceğini gösterdi.” değerlendirmesinde bulundu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.