EKO İKLİM ZİRVESİ
Sanayi devrimiyle birlikte insanoğlu yaşadığı çevreyi hızla kirletmekte, kaynakları hızla tüketmektedir. Bu gidiş böyle devam ederse gelecek nesillere bırakacağımız temiz bir dünya kalmayacak gibi. Yaşadıklarımızdan yola çıkarsak kirlenmeyi net görebiliriz. Düzensiz hava durumlarını, yanan ormanları, yaşanan selleri, taşkınları, heyelanları sadece ülkemizde değil dünyanın her yerinde görebiliyor, haberlerde de sıklıkla izleyebiliyoruz. Bilim adamları geçmişten beri vahşi sanayileşmenin ve bunun tabi sonucu olan çevre kirliliğinin küresel iklim değişikliklerine neden olduğu uyarılarında bulunsalar da, özellikle egemen devletlerin daha fazla kazanma, daha fazlaya sahip olma hırsı nedeniyle ne acıdır ki kirlenme daha da ileri boyutlara ulaşmış durumda.
İklim nedir diye sorulduğunda verilebilecek en kısa cevap; geniş bir bölge içinde ve uzun yıllar boyunca değişmeyen ortalama hava şartlarıdır diyebiliriz. İklim değişikliği ise, bu ortalamalarda değişiklik olması anlamına geliyor. Küresel iklim değişikliğinin ana nedeninin sera gazı emisyonlarında insanların evlerinde, fabrikalarında ve araçlarında kullandıkları fosil yakıtlar nedeniyle oluşan artıştır. Başta kömür olmak üzere fosil yakıtların yakılması, atmosferdeki karbondioksit oranının artmasına, güneşten gelen ısının emilmesinden dolayı dünya sıcaklık ortalamasının artmasına neden oluyor. Çare, ısının artışının yavaşlatılmasıdır. Bunun için insanoğlu ne yapıp edip bu yüz yılın sonunda dünyanın sıcaklık ortalamasını sabit tutmaya çalışmalı ve günümüze göre en fazla 1,5 dereceden fazla artmasına engel olacak çabaya düşmelidir.
İşte bu nedenle muhtemel yaşanılacak iklim kriziyle mücadele konusunda dünya ülkeleri bir araya gelip, çözüm önerileri sunup anlaşmalar yapmaya çalışıyorlar. Paris İklim Anlaşması ilk ve tektir. Bu anlaşmanın en temel amacı, her geçen gün artan küresel ısınmayı 1,5 derece ile sınırlandırmak ve sera gazı salınımının küresel düzeyde azaltılmasını sağlamak olacaktır. Türkiye Ekim 2021’de bu anlaşmanın tarafları arasına katılmış ve ilgili bakanlığın ismini Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olarak değiştirmiştir.
Ankara önümüzdeki günlerde dünyanın ilk ekonomi ve iklim değişikliği zirvesine ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. TOBB, ATO, ASO, Belediyeler, ATB, BM Kalkınma Programı, OSB’ler, KOBİ’ler, yeşil finansman projeleri ile bankalar, üniversiteler ve pek çok diğer kurumun desteğiyle 30-31 Mart tarihleri arasında yapılacak olan EKO İKLİM: Ekonomi ve İklim Değişikliği Zirvesi/Fuarı, ATO Congresium’da gerçekleşecek. Zirve’de katılımcıları, iklim değişikliği ile mücadele ve çözüm yolları arayarak farkındalık oluşturacak bir program bekliyor. Zirve’ye; Bakanlar, Uluslararası Konuşmacılar, Bakanlıklar, Komisyon Başkanları, Büyükşehir Belediye Başkanları, Üst Birlikler, Elçilikler, Uluslararası Örgütler, Finans Kuruluşları, Odalar ve Borsalar, Belediye Başkanları, Üst Kurumlar/Kamu Yöneticileri, Organize Sanayi Bölgeleri, Üniversiteler, Bürokratlar, Gazeteciler, Yazarlar, Sanatçılar, İş Dünyası ve Sivil Toplum Örgütleri katılacak. Zirve kapsamında 10 bin metrekarelik bir alanda düzenlenecek İklim Fuarı’nda, doğa dostu teknolojiler ile bu teknolojilerden yararlanılarak gerçekleştirilen ürün ve hizmetler iyi uygulama örneği olarak sunulacak.
Çok sayıda ilke sahne olacak Ekonomi ve İklim Değişikliği Zirvesi/Fuarı’nda Türkiye’nin Otomobil Girişim Grubu (TOGG) da yer alacak. Karbon üretmeyen çevre dostu otomobil TOGG, ülkemizde ilk kez Eko İklim Zirvesi’nde görücüye çıkmış olacak.
Bizde Türk İnternet Medya Birliği (TİMBİR) olarak katılacağız zirveye. Bende Sivas’ı temsilen katkı sunmaya, birliğimize yardımcı olmaya çalışacağım. Ülkemiz adına çok önemli gördüğüm zirveyi hassasiyetle takip edip, değerlendirmelerimi burada paylaşacağım.
28 Mart 2022
Ahmet Hasdemir